Oštre kritike
490

Tinejdžerka na klimatskom samitu u New Yorku: Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove

E. Lj.
Švedska tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg otvorila je UN-ov klimatski samit u New Yorku osuđujući svjetske lidere koji nisu poduzeli snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena oštro ih pitajući: "kako se usuđujete?".

"Ovo je potpuno pogrešno. Ja ne bih trebala biti ovdje, već u školi, na drugoj strani okeana. Svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i djetinjstvo ispraznim riječima", rekla je Thunberg.

Dodala je kako sve ima svoju cijenu i poručila da najveću cijenu plaćamo ako ništa ne radimo.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Ljudi pate i umiru, ekosistem je pred kolapsom. Na početku smo masovnog izumiranja, a sve o čemu vi pričate je novac i bajke o ekonomskom rastu. Kako se usuđujete? Oči budućih generacija uprte su u vas. Ako nas odlučite iznevjeriti, nikada vam nećemo oprostiti", rekla je vidno potresena.

UN je na svojoj web stranici naveo da globalne emisije dostižu rekordne nivoe i ne pokazuju znakove da će prestati rasti te da su posljednje četiri godine bile najtoplije zabilježene. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je da sve ima svoju cijenu, a da najveću cijenu plaćamo ako ništa ne poduzimamo.