{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžerka će u zatvor jer je na Twitteru objavila imena silovatelja

22.7.2012. u 19:53
1
0
Tinejdžerka će u zatvor jer je na Twitteru objavila imena silovatelja
1
Tinejdžerka će u zatvor jer je na Twitteru objavila imena silovatelja
Savannah Dietrich
Sedamnaestogodišnja djevojka iz Kentuckyja u SAD-u suočena je sa zatvorskom kaznom jer je na Twitteru objavila imena svojih silovatelja, dvojice maloljetnika.
Savannah Dietrich je, kako prenosi The Courier Journal, u napadu bijesa zbog toga što će njeni silovatelji dobili niske kazne, na Twitteru objavila imena dvojice maloljetnika koji su, kako je izjavila, od njenog života napravili pravi pakao.

Mediji su objavili ime ove maloljetnice, jer je su ona i nejena porodica tako insistirali, jer kažu samo na taj način mogu otvoreno govoriti o svemu i upozoriti javnost na to da silovatelji, kako kažu, imaju veća prava nego žrtva.

Roditelji 17-godišnjakinje su tražili da suđenje bude javno, ali je suprotna strana u postupku bila izričito protiv toga. Savannah Dietrich je ipak javnosti na Twitteru otkrila imena silovatelja, a sud će joj najvjerovatnije izreći kaznu zbog nepoštivanja odredbe o tajosti identiteta maloljetnih osoba protiv kojih se vodi postupak pred sudom.

Savannah Dietrich je silovana u augustu prošle godine, kada je na jednoj zabavi popila veću količinu alkohola i pala u nesvjest. Dvojica maloljetnika koji su također bili na zabavi, kaže Dietrich, bili su svjesni da žrtva nije pri svijesti, ali su je seksualno iskoristili te su sve to fotografisali. Ona je tek nekoliko mjeseci kasnije saznala da su fotografije tog događaja silovatelji pokazivali i drugim ljudima.

“Mjesecima sam plakala i nisam mogla spavati. Nisam uopće izlazila na javna mjesta”, izjavila je djevojka u prisustvu oca i advokata, pitajući se ko je sve vidio fotografije tog gnusnog čina.

Advokati ove maloljetnice tvrde da ona na osnovu Prvog amandmana Ustava SAD-a ima pravo na javno suđenje, dok su pak advokati dvojice momaka koji su je silovali, izričito zatražili da suđenje bude zatvoreno za javnost.

Momci su se 26. juna sporazumno izjasnili da su krivi za seksualno zlostavljanje i za voajerizam. Sudija u ovom postupku Dee McDonald je sve prisutne u sudnici upozorio da javno ne smiju govoriti o tome šta se pričalo na sudu, niti javno smiju govoriti o detaljima ovog nemilog događaja.

“Rekli su da ne smijem javno govoriti o onome šta se dogodilo ili ću u zatvor. Zašto silovatelji imaju veća prava od žrtve ovdje u Louisvilleu”, napisala je 17-godišnjakinja na Twitteru.

U Americi su podijeljena mišljenja o tome da li treba javno govoriti o onome što se dogodilo i treba li javno iznijeti imena silovatelja bez obzira na njihove godine.

“Govorit ću o tome. Ako treba da idem u zatvor zbog svojih prava, onda neka bude tako”, izjavila je Dietrich.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: