Svijet
18

Tinejdžer porijeklom iz BiH krenuo u Siriju u rat, rumunske vlasti ga vratile u Austriju

Klix.ba
Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nalaze se kod radikalnih islamista Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije, saopštila je turska obavještajna služba austrijskim vlastima, tvrdi bečki dnevnik Die Presse. Kako navodi isti list, još jedan tinejdžer porijeklom iz naše zemlje krenuo je u Siriju na ratište.

Radikalna grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) otcijepila se od Al-Qaide, jer im ta organizacija nije bila dovoljno radikalna.

Austrijska policija ima informacije da su dvije djevojke otputovale iz Beča u Istanbul, i potom u Adanu, sljedeći klasičnu rutu evropskih džihadista koji odlaze u građanski rat u Siriju.

U potragu za dvije maloljetne devojke uključen je i Interpol, a fotografije koje su postavljene na sajtu ove organizacije jasno pokazuju transformaciju kroz koju su ove tinejdžerke očigledno prošle.

Na jednoj slici je Samra kao i svaki zapadni tinejdžer obučena, a na drugoj pozira u burki sa ekstremističkim porukama oko glave.

Die PResse pretpostavlja da su dvije djevojke preko socijalnih mreža upale u ekstremističke krugove.

Iz Beča je proteklih dana krenuo još jedan tinejdžer poreklom iz Bosne u Siriju, ali je prilikom policijske kontrole u Rumuniji zaustavljen i vraćen u Austriju.

Od početka sukoba u Siriji više od 100 osoba iz Austrije otišlo je da se bori protiv sirijskog režima, od čega jedna četvrtina ima čečensko porijeklo.

Samra i Sabina su, prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, bile u kontaktu sa Čečenima.

Jedan do ekstremnih Čečena, šeih Adem, pod stalnom je prismotrom vlasti.