{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Timothy Snyder: Dugoročni cilj Rusije je oslabiti EU

F
FENA
8.4.2015. u 18:39
0
15
Timothy Snyder: Dugoročni cilj Rusije je oslabiti EU
0
Timothy Snyder: Dugoročni cilj Rusije je oslabiti EU
Ukrajina je samo poligon na kojem Rusija pokušava oslabiti EU i vidjeti može li se zajednica 28 europskih država raspasti, ocijenio je u srijedu američki stručnjak.
"Dugoročni cilj je oslabiti EU, vidjeti može li se ona raspasti kako bi Rusija lakše izlazila na kraj s pojedinačnim državama umjesto većeg, koherentnog entiteta", rekao je Timothy Snyder, profesor povijesti istočne Europe na sveučilištu Yale za Deutsche Welle.

On smatra da je sukob u Ukrajini počeo 2013. kada je ruska propaganda počela opisivati Uniju kao protivnika, europsku kulturu kao dekadentnu, a Rusiju predstavljati kao alternativu.

"Nakon godinu dana rata u Ukrajini, rusku ulogu u tom ratu valja promatrati kao dio šire kampanje koja uključuje potporu separatizmu unutar Unije, klijentelističkim državama unutar EU-a te krajnjim desničarima i populističkim desničarima u Uniji", rekao je Snyder.

Ističući da su mirovni sporazum iz Minska i potpisano primirje bolji od rata, Snyder ipak upozorava da se ukrajinska kriza neće rješiti u
Ukrajini.

"Rat se ne može rješiti u Ukrajini, jer ruski ciljevi nisu usmjereni samo na Ukrajinu, nego na EU kao takvu", rekao je Snyder.

Po njegovim riječima, rat u Ukrajini je usko povezan s vladavinom prava, jer su Rusi napadom na Ukrajinu željeli zaustaviti težnje Ukrajinaca za pravnom državom.

"Ono što su Ukrajinci željeli prije godinu dana je vladavina prava. U trenutku kad Rusija napada, Ukrajina je morala odgovoriti s onim što je imala, a imala je oligarhiju. To je omelo pokušaje da se ljude koji kontroliraju ukrajinsko gospodarstvo stavi pod kontrolu vladavine prava", kaže Snyder.

Američki stručnjak ističe da će vrijeme pokazati hoće li ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je nedavno najavio oštru borbu protiv korupcije, izgraditi neku novu vlastitu vertikalu vlasti ili će druge oligarhe staviti pod kontrolu zakona.

"Ako u tome dugoročno uspije, onda će dobiti rat. Ne mislim vojno, nego politički. Na kraju krajeva, sukob između Rusije i Europe je sukob oko vladavine prava. Ukrajina je samo poligon", istaknuo je Snyder.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: