Svijet
0

Timošenko optužuje Janukoviča za dvije milijarde dolara

FENA
Predsjednica ukrajinske vlade Julija Timošenko optužila je danas svog prethodnika, lidera najveće opozicione stranke Viktora Janukoviča, za nanošenje štete državnom budžetu veće od dvije milijarde dolara.

Na sjednici vlade Timošenko je rekla da je Uprava za inspekciju i reviziju otkrila "krađu od 10,2 milijarde grivni", provjeravajući poslovanje kompanija ukrajinske željeznice "Ukrželdorogi", "Naftogaz Ukrajine", "Energoatom" i proizvođača uglja.

Prema njenim riječima, svi nalazi Uprave bit će predati Javnom tužilaštvu.

Timošenko je istakla da upravo krađa predstavlja razlog što su ta preduzeća s državnim monopolom u stanju pred bankrotstvom.

"Naš cilj nije samo da konstatiramo pljačku od strane vlade Janukoviča. Treba prinuda da bi se vratio taj novac", rekla je premijerka Ukrajine.

Prema izjavi načelnika Uprave Nikolaja Sivuljskog od januara do maja prijavljeno je finansijskih mahinacija za 11,3 milijarde grivni, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, prenijeli su ruski mediji.

Sivuljski je rekao da je 2,2 milijarde ukradeno u "Naftogazu", 3,6 milijardi u "Energoatomu", i 2,4 milijarde u industriji uglja, pri čemu je 3,18 milijardi grivni prikazao kao gubitak "što treba da bude osnov za krivičnu odgovornost za njegovo nanošenje".

Timošenko je preuzela vladu u decembru 2007, a prethodnu vladu Janukoviča činili su Partija regije i Socijalistička partija Aleksandra Moroza, koalicioni partneri iz skupštine petog saziva, podsjetio je Tanjug.

Timošenko je ocijenila da je na vlasti bio "tim velikih kleptomana".

Poslije izbora ujesen prošle godine parlamentarnu koaliciju formirali su blok Timošenkove i propredsjednička koalicija Naša Ukrajina - Narodna samoodbrana.