{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Timošenko optužila Juščenka za "ciničnu" operaciju

F
4.3.2009. u 20:52
0
0
Timošenko optužila Juščenka za "ciničnu" operaciju
0
Timošenko optužila Juščenka za "ciničnu" operaciju
Foto: Reuters
Ukrajinska premijerka Julija Timošenko osudila je u srijedu u Parizu "ciničnu" operaciju koju su istog dana izvele službe sigurnosti u sjedištu Naftogaza, optuživši indirektno predsjednika Viktora Juščenka da "paralizira" državnu kompaniju.
"Oni su htjeli da paraliziraju aktivnosti Naftogaza i prouzrokuju štetu na sistemu koji omogućava snabdijevanje Ukrajinaca plinom", izjavila je Timošenko za štampu nakon razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Nekoliko sati ranije dvadesetak nepoznatih naoružanih osoba upalo je u sjedište Naftogaza u Kijevu. Službe su navele da se radilo o zapljeni dokumenata u okviru sudske istrage koja se odnosi na zvaničnike Naftogaza koji su uzeli 6,3 milijarde kubnih metara plina namijenjenog tranzitu, a u vrijednosti procijenjenoj na 870 miliona dolara.

Ukrajinska premijerka je indirektno optužila predsjednika Viktora Juščenka da stoji iza ove operacije.

"Samo vrlo malo naivnih političara i naivnih novinara vjeruje da su ukrajinske službe sigurnosti mogle da djeluju na tako ciničan i brutalan način bez odobrenja predsjednika", izjavila je Julija Timošenko za štampu.

Premijerka je nedavno odobrila ugovore koje su zaključili ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz, ali ih je ukrajinski predsjednik osudio, ocijenviši da su u suprotnosti s nacionalnim interesima.

"Ukrajinsko tržište plina će biti očišćeno od korupcije", izjavila je Timošenko optuživši autore operacije da su htjeli "staviti šapu" na prihod ukrajinske plinske kompanije.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: