Svijet
0

Timošenko će biti privremeno puštena iz zatvora na liječenje

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko bit će puštena iz zatvora u Kijevu radi liječenja, saopćio je u utorak ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Ukrajinska organizacija za ljudska prava saopćila je u ponedjeljak da je Timošenko (50), osuđena na sedam godina zatvora zbog korupcije, u lošem zdravstvenom stanju i da nije mogla ustati iz kreveta ni za vrijeme posjeta.

Janukovič je izjavio da je obavijestio državnog tužitelja i nadležna ministarstva o zdravlju njegove političke suparnice, javlja Reuters.

  • Obaviješten sam da liječenje u zatvoru nije uskladu sa standardima, tako da će se liječenje morati provoditi u medicinkim ustanovama u Kijevu u narednim danima, bilo sutra ili prekosutra - rekao je Janukovič.

Slučaj Timošenko izazvao je krizu u odnosima Ukrajine s Evropskom unijom, s kojom se Kijev pokušava udružiti i potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

Janukovič je pod pritiskom Unije da oslobodi čelnicu opozicije koja je tijesno izgubila izbore u februaru 2010. godine. Timošenko i njezini pristalice tvrde da je njezina osuđujuća presuda politički motivirana.