Svijet
0

Timor traži prekid istrage o nasilju u Indoneziji

FENA
Predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos-Horta zatražio je u ponedjeljak od Ujedinjenih nacija da odustanu od istrage o nasilju koje je pratilo referendum održan 1999. godine o otcjepljenju od Indonezije.

"Kao šef države ne odobravam i ne dopuštam istragu UN-a o zločinima počinjenim 1999. Naš stav je da je potrebno održavanje dobrih odnosa s Indonezijom", izjavio je Reutersu Ramos-Horta tokom posjete oblasti Soibada, oko 100 kilometara od glavnog grada Dilija.

Istočni Timor je nekadašnja portugalska kolonija koju je 1975. godine osvojila Indonezija. Proglasio je samostalnost od Indonezije nakon rezultata referenduma 1999. a međunarodno priznata država postao je 2002.

Prema podacima UN-a, u nasilju koje je pratilo održavanje referenduma ubijeno je oko 1.000 ljudi iz Istočnog Timora.

Istočni Timor i Indonezija formirali su zajedničku komisiju za ustanovljenje istine, koja je provela istragu o događajima iz 1999. godine i zaključila da su indonežanske sigurnosne i civilne snage odgovorne za "velika kršenja ljudskih prava".

U julu su lideri dviju zemalja izrazili žaljenje zbog ovog nalaza i saopćili da je slučaj zatvoren. Nekolicini indonežanskih vojnih oficira suđeno je zbog toga, ali nijedan od njih nije osuđen.

Ujedinene nacije su bojkotirale rezultate rada zajedničke komisije i najavile da će nastaviti istragu o tim događajima, zajedno s tužilaštvom Istočnog Timora.