Evropski zvaničnik
73

Timmermans: Ukrajina neće postati članica EU sve dok se ruske trupe nalaze na njenoj teritoriji

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina neće moći da postane članica Evropske unije sve dok se na njenoj teritoriji nalaze ruske trupe, naveo je potpredsjednik Evropske komisije (EK) Frans Timmermans.

"Cijela ideja je da Ukrajina izađe iz ovog sukoba kao pobjednička, suverena, nezavisna, slobodna i sposobna da sama napravi taj izbor te da se tada priključi EU. Mislim da se Ukrajina bori da se to dogodi. EU treba podržati Ukrajinu u postizanju ovog cilja", rekao je Timmermans na pitanje da li Ukrajina može postati članica EU ako u zemlji ima ruskog vojnog ljudstva, naveo je u intervjuu za DW.

Kako je istakla EK, kada je Ukrajina dobila status zvaničnog kandidata za članstvo u EU, morala je da ispuni kriterijume iz Kopenhagena, usvojene 1993. godine. Među njima su prisustvo stabilnih državnih institucija, funkcionalno tržište, ekonomija i sposobnost da se efektivno ispunjavaju obaveze iz članstva u EU.

Pored toga, EK je formulisala sedam uslova koje Kijev mora da ispuni na putu ka članstvu u EU. To su reforme pravosuđa, borba protiv korupcije, deoligarhizacija i politika prema nacionalnim manjinama.

Treba napomenuti da je otvaranje pristupnih pregovora (nakon čega će Ukrajina morati da prilagodi svoje zakonodavstvo evropskom pravu za 35 pregovaračkih poglavlja, "zatvarajući" ih jedno po jedno) tehnički nemoguće prije jeseni 2023. godine.