Svijet
0

Times: Smije li vojnik da plače "kao malo dijete"?

FENA
Dilemi ko je izašao kao dobitnik, a ko kao gubitnik iz krize nastale zarobljavanjem britanskih mornara u Iranu više nema mjesta - jasno je da je izgubila Britanija, ocjenjuje Times od utorka u uredničkom komentaru.

Times u prilog tome navodi dijelove intervjua koji su neki od zarobljenih mornara dali tamošnjim medijima uz novčanu nadoknadu.

Izjava aktivnog vojnog oficira da je plakao kao malo dijete kada su ga Iranci zarobili teško da može da bude podsticaj, a teško i da bi dala bilo koji razlog neprijateljskim vojskama ili teroristima da se uplaše britanskih vojnika, piše Times.

List dodaje da su se Iranci ponašali krajnje neprijatno, ali da ništa što su uradili nije bilo ni neočekivano, ni nepredvidivo.

Odgovornost za fijasko Britanaca, piše Times, mora da padne i na ministra odbrane i visoke vojne zvaničnike, a jedan od razloga je to što su dozvolili mornarima i marincima da po povratku iz Irana prodaju svoje priče medijima.

Spornu odluku ministarstvo odbrane obraložilo je, između ostalog, namjerom da kontrolira ono što će procuriti u javnost.

Ako je ovo odraz kontrole, teško je zamisliti kako bi tek izgledala anarhija, ocenjuje Tajms.