Svijet
0

Times o "čudu Angele Merkel"

FENA
Londonski Times u subotu je jedan od redakcijskih komentara posvetio, kako piše, "mirnom, ali efektivnom političkom vođstvu njemačke kancelarke Angele Merkel".

Dok Italija zuri u ambis stagnirajuće ekonomije i političke pat pozicije i dok Francuska čeka da aktuelnom predsjedniku istekne mandat, Njemačka počinje da se oporavlja, piše Times.

List navodi da se ekonomski rast Njemačke povećava, da inflacija opada i da se povjerenje kompanija za tamošnji biznis poboljšava.

Kao rezultat toga, Angela Merkel uživa neprikosnovenu popularnost jer je podržava oko 70 posto građana Njemačke od kojih je neki već upoređuju s Margaret Tatcher, što ona uporno odbacuje.

Times piše da "čudo Merkel" - pojam koji upotrebljavaju pojedini entuzijasti u Njemačkoj, dolazi djelimično od reformi koje su primjenjene na njemačku ekonomiju, mada pravi izazovi tek treba da dođu na red.

Radi se i o vještoj vanjskoj politici koja je popravila odnose s Washingtonom, održala one s Rusijom i pokazala državništvo po pitanju budžeta Evropske unije.

Times navodi da su na uspjeh uticale i činjenice da je Papa Njemac, kao i predstojeće Svijetsko prvenstvo u fudbalu, mada najveće zasluge pripadaju upravo radu same Angele Merkel.