{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Times: Evropi i dalje prijeti terorizam

F
1.11.2007. u 17:43
0
0
Times: Evropi i dalje prijeti terorizam
0
Times: Evropi i dalje prijeti terorizam
Londonska štampa u vanjskopolitičkim rubrikama najviše pažnje je posvetila presudama optuženima za bombaške napade u Madridu prije tri godine.
Daily Telegraph na naslovnoj strani navodi da su trojici, kako se ocjenjuje, glavnih izvršilaca napada u Madridu izrečene zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 43 hiljade godina - mada je ta brojka, navodi list, prvenstveno protokolarna.

Španski zakon, naime, navodi DT, propisuje da osuđenik u zatvoru ne može provesti više od četiri decenije.

List objavljuje i fotografiju optuženih koji su se, kako navodi dopisnik, neposredno pred izricanje presude smijali i zabavljali u sudnici.

Porodice žrtava, međutim, kažu da su kazne preblage s obzirom na težinu počinjenog djela i izražavaju zabrinutost zbog toga što uprkos višemjesečnom suđenju tokom kog je ispitano 300 svjedoka i preko 70 eksperata nisu kažnjeni glavni organizatori napada, već samo njegovi izvršioci.

Times u redakcijskom komentaru povodom izricanja presude upozorava da Evropi terorizam i dalje prijeti.

List navodi da šestomjesečni sudski proces u Madridu, jedan od najskupljih i najkomplikovanijih u historiji Španije, nije rezultirao čvrstim dokazom da je u napade u Madridu bila zaista umiješana al-Qaida.

Suđenje je samo donekle ukazalo na odanost pojedinih mladih muslimana ekstremističkim idejama i njihovu spremnost da kopiraju al-Qaidine metode.

Događaji u Madridu su, navodi list, na neki način bili inspiracija za planiranje napada u drugim evropskim gradovima - prije svega u Londonu - ali i osujećenih terorističkih akcija u Danskoj i Njemačkoj.

Ideologija mržnje, zaključuje Times, ne poznaje granice, i madridski proces trebalo bi da nam služi kao podsjetnik da je moramo iskorijeniti iz škola, iz zatvora i zapuštenih predgrađa širom svijeta - ali prije svega iz umova onih koji su takvom ideologijom zaraženi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: