Svijet
0

Times: Britansko-ruski odnosi na najnižoj tački od hladnog rata

FENA
Londonski dnevnik Guardian se na slučaj Litvinenko, koji sve više postaje afera Lugovoj, osvrće naslovom "Optužen za ubistvo, na sigurnom u Rusiji. Putin odbija da izruči osumnjičenog".

Times na naslovnoj strani objavljuje fotografiju udovice Aleksandra Litvinenka, Marine, i konstatira da su britansko-ruski odnosi na najnižoj tački od hladnog rata jer Moskva odbija da, izručenjem optuženog za ubistvo bivšeg agneta KGB-a u Londonu, sarađuje s britanskim vlastima.

Dailly Telegraph pak upozorava da bi aktuelni spor mogao da u pitanje dovede unosne anglo-ruske trgovinske odnose.

I jedan od Timesovih kolumnista upozorava da preveliki pritisak na Rusiju u slučaju Litvinenko nosi rizik prekida političkih i ekonomskih veza.

To svakako nije želja vlade u Londonu, kojoj je, za početak, ruska pomoć neophodna u rješavanju problema kakvi su Kosovo, Iran i klimatske promjene. Downing Street istovremeno ne želi da ustukne i ostavi utisak mirenja sa ovakvim ubistvom na vlastitoj teritoriji.

Times konstatira da nema ničega što bi dovelo do otopljavanja odnosa Britanije i Rusije i da je samo pitanje koliko će oni još zahladnjeti. I koliko će dvije strane dozvoliti da se tekući spor proširi na druge oblasti od zajedničkog interesa.

Financial Times procjenjuje da će britansko-ruski odnosi biti na debelom ledu još najmanje godinu dana budući da optužnica za ubistvo Aleksandra Litvinenka nikako nije izoliran incident.

List primjećuje da je ruska politika, pred parlamentarne izbore u decembru i uoči predsjedničkih izbora naredne godine, sve oštrija i sve više nadahnuta nacionalizmom, što se, po ovom listu, da vidjeti na nizu primjera žestokog mraza u odnosima sa Zapadom. Tu su, prije svega, težnja Rusije za punom kontrolom nad strateški važnom proizvodnjom nafte i gasa, loši odnosi Moskve sa susjednom Poljskom, Letonijom i Estonijom i ratoborni februarski govor predsjednika Putina u Muenchenu kojim je, po ocjeni Financial Timesa, signalizirao sve izraženiju spremnost Kremlja za konfrontaciju. A na kocki su pitanja poput američkog raketnog odbrambenog štita i Kosovo.

Financial Times Evropskoj uniji i Americi preporučuje politiku robusnog angažmana s Rusijom, čiji početak treba vidjeti u podizanju optužnice protiv Andreja Lugovoja. Evropa i Amerika bi zajedno trebalo da objasne Moskvi zašto je u dugoročnom interesu Rusije da se pridržava uobičajenih pravila ponašanja u biznisu, politici, ali i na ulicama Londona, zaključuje Financial Times.

Za Independent slučaj Ltivinenko predstavlja još jedan front u Putinovom ratu sa Zapadom.

Možda je ipak prava sreća i za Zapad i za Rusiju što se idućeg mjeseca u Njemačkoj održava samit grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta na kojem bi lideri obiju strana mogli da se rasterete postojećih problema. Činjenica je međutim da su i sporovi i duboko međusobno nepovjerenje krajnje konkretni i da ne obitavaju samo u sferi retorike, što, po Independentu, potvrđuje i slučaj Litvinenko.

List navodi i riječi portparola Tonyja Blaira da niko ne bi trebalo da sumnja u ozbiljnost koju britanska vlada pridaje ovom slučaju jer ubistvo je ubistvo, prenosi Independent.