{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Times: Britansko-ruski odnosi na najnižoj tački od hladnog rata

F
23.5.2007. u 14:39
0
0
Times: Britansko-ruski odnosi na najnižoj tački od hladnog rata
0
Times: Britansko-ruski odnosi na najnižoj tački od hladnog rata
Londonski dnevnik Guardian se na slučaj Litvinenko, koji sve više postaje afera Lugovoj, osvrće naslovom "Optužen za ubistvo, na sigurnom u Rusiji. Putin odbija da izruči osumnjičenog".
Times na naslovnoj strani objavljuje fotografiju udovice Aleksandra Litvinenka, Marine, i konstatira da su britansko-ruski odnosi na najnižoj tački od hladnog rata jer Moskva odbija da, izručenjem optuženog za ubistvo bivšeg agneta KGB-a u Londonu, sarađuje s britanskim vlastima.

Dailly Telegraph pak upozorava da bi aktuelni spor mogao da u pitanje dovede unosne anglo-ruske trgovinske odnose.

I jedan od Timesovih kolumnista upozorava da preveliki pritisak na Rusiju u slučaju Litvinenko nosi rizik prekida političkih i ekonomskih veza.

To svakako nije želja vlade u Londonu, kojoj je, za početak, ruska pomoć neophodna u rješavanju problema kakvi su Kosovo, Iran i klimatske promjene. Downing Street istovremeno ne želi da ustukne i ostavi utisak mirenja sa ovakvim ubistvom na vlastitoj teritoriji.

Times konstatira da nema ničega što bi dovelo do otopljavanja odnosa Britanije i Rusije i da je samo pitanje koliko će oni još zahladnjeti. I koliko će dvije strane dozvoliti da se tekući spor proširi na druge oblasti od zajedničkog interesa.

Financial Times procjenjuje da će britansko-ruski odnosi biti na debelom ledu još najmanje godinu dana budući da optužnica za ubistvo Aleksandra Litvinenka nikako nije izoliran incident.

List primjećuje da je ruska politika, pred parlamentarne izbore u decembru i uoči predsjedničkih izbora naredne godine, sve oštrija i sve više nadahnuta nacionalizmom, što se, po ovom listu, da vidjeti na nizu primjera žestokog mraza u odnosima sa Zapadom. Tu su, prije svega, težnja Rusije za punom kontrolom nad strateški važnom proizvodnjom nafte i gasa, loši odnosi Moskve sa susjednom Poljskom, Letonijom i Estonijom i ratoborni februarski govor predsjednika Putina u Muenchenu kojim je, po ocjeni Financial Timesa, signalizirao sve izraženiju spremnost Kremlja za konfrontaciju. A na kocki su pitanja poput američkog raketnog odbrambenog štita i Kosovo.

Financial Times Evropskoj uniji i Americi preporučuje politiku robusnog angažmana s Rusijom, čiji početak treba vidjeti u podizanju optužnice protiv Andreja Lugovoja. Evropa i Amerika bi zajedno trebalo da objasne Moskvi zašto je u dugoročnom interesu Rusije da se pridržava uobičajenih pravila ponašanja u biznisu, politici, ali i na ulicama Londona, zaključuje Financial Times.

Za Independent slučaj Ltivinenko predstavlja još jedan front u Putinovom ratu sa Zapadom.

Možda je ipak prava sreća i za Zapad i za Rusiju što se idućeg mjeseca u Njemačkoj održava samit grupe 8 najrazvijenijih zemalja svijeta na kojem bi lideri obiju strana mogli da se rasterete postojećih problema. Činjenica je međutim da su i sporovi i duboko međusobno nepovjerenje krajnje konkretni i da ne obitavaju samo u sferi retorike, što, po Independentu, potvrđuje i slučaj Litvinenko.

List navodi i riječi portparola Tonyja Blaira da niko ne bi trebalo da sumnja u ozbiljnost koju britanska vlada pridaje ovom slučaju jer ubistvo je ubistvo, prenosi Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: