Vojne operacije
0

Tillerson: Administracija neće tražiti odobrenje Kongresa za objavu rata

FENA
Rex Tillerson (Foto: EPA)
Rex Tillerson (Foto: EPA)
Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je da Trumpova administracija ne traži odobrenje od Kongresa za prekomorske vojne operacije protiv terorističkih grupa.

"Sjedinjene Države imaju zakonske ovlasti da provode kampanje protiv talibana, al-Qaide i njima bliskih snaga, uključujući i Islamsku državu, i trenutno ne tražimo nikakvo dodatno kongresno odobrenje za upotrebu sile", izjavio je Tillerson na kongresnom saslušanju.

Po američkom Ustavu, samo Kongres ima ovlaštenje da objavi rat.

Američki poslanici trenutno razmatraju novo povlačenje Odobrenja upotrebe vojne sile (AUMF) iz 2001. godine, koje ovlašćuje korištenje američkih oružanih snaga protiv odgovornih za terorističke napade od 11. septembra 2001. i njima pridruženih snaga.

Tillerson je kazao da AUMF "ostaje kamen temeljac za aktuelne američke vojne operacije i još pruža zakonski okvir za borbu protiv te prijetnje".

Govoreći na istom saslušanju, američki ministar odbrane Jim Mattis kazao je da novi AUMF "nije zakonski neophodan" za bavljenje prijetnjom koju predstavljaju terorističke grupe.

Iako nije izrazio protivljenje novom zakonu, Mattis je kazao da novi AUMF ne smije biti vremenski ograničen.

"Rat je u suštini nepredvidiv. Ne možemo postaviti čvrste vremenske okvire sukoba protiv bilo kojeg neprijatelja koji se nada da mi nemamo volje da se borimo toliko dugo koliko je neophodno", kazao je Mattis, prenosi Xinhua.