Svijet
0

Tijela ubijenih medicinara prebačena u Kabul

FENA
Tijela osam stranih humanitarnih radnika i dvojice njihovih lokalnih kolega prebačena su u nedjelju u Kabul zbog forenzičke identifikacije, kazali su zvaničnici.

Policija u sjevernom Afganistanu pronašla je u petak izrešetana tijela pet muškaraca, američkih državljana, i tijela tri žene, Amerikanke, Njemice i Britanke, javila je DPA.

Žrtve su ubili talibani na granici između pokrajina Nuristan i Badakhshan.

"Tijela članova humanitarnog medicinskog tima koji su ubijeni u Badakhshanu prebačena su helikopterom u Kabul danas oko podneva", kazala je Caitlin Hayden, glasnogovornica američke ambasade u Kabulu.

"Radnici konzulata i FBI agenti koji rade za američku ambasadu u Kabulu, uz svoje afganistanske kolege i predstavnike britanske i njemačke ambasade, rade na identificiranju žrtava ovog tragičnog napada", kazala je Hayden.

Talibanski glasnogovornik preuzeo je odgovornost za napade, kazavši da su ubijeni bili "kršćanski misionari".

Zabiullah Mujahid tvrdi da je tim špijunirao za NATO snage na ovom području i dijelio Biblije prevedene na lokalni jezik.

Dirk Frans, direktor Međunarodne misije za pomoć (IAM), kojoj su pripadali ubijeni, negirao je talibanske tvrdnje kazavši da je to "totalno fabrikovana laž", te da su medicinari samo radili posao dogovoren sa afganistanskom vladom.