Svijet
0

Tijela Saddamovih sinova i unuka ukopana pokraj groba bivšeg lidera

FENA
Tijela sinova i unuka Saddama Husseina ekshumirana su i ponovo ukopana u blizini groba svrgnutog lidera u njegovom rodnom gradu sjeverno od Bagdada, saopćili su u srijedu plemenski zvaničnici.

Sinovi Saddama Husseina - Qusai (37) i Odai (39) te njegov 14-godišnji unuk Mustafa, ubijeni su 22. jula 2003. tokom razmjene pucnjave s američkim vojnicima u sjevernom gradu Mosulu. Oni su ukopani na glavnom plemenskom groblju u Titkritu, oko 150 km sjeverno od prijestonice, javio je AP.

Sunitski vođe Saddamovog plemena odlučili su, međutim, da uklone posmrtne ostatke u utorak u dvorište zgrade s ornamentima u kojem je svrgnuti lider ukopan nakon što je obješen 30. decembra pod presudom za zločine protiv čovječnosti. On je ukopan narednog dana u grobu u prostoru u prizemlju zgrade izgrađenom za vjerske događaje.

"Želimo okupiti tijela Saddamove porodice na jednom mjestu", izjavio je Thaer Ismail iz Saddamovog plemena.

Plemenski poglavica i trojica rođaka porodice dopratila su tijela koja su prebačena u tri automobila s groblja oko kilometra udaljenog od zgrade u kojoj je Saddam sahranjen.

Tri tijela su ukopana u dvorištu u blizini grobova Saddamovog polubrata i bivšeg obavještajnog šefa Barzana Ibrahima, i Awada Hameda al-Bandara, bivšeg predsjednika Iračkog revolucvionarnog suda, koji su također obješeni zbog ubistva 148 šiita u gradu Dujailu u 1982.

Pet grobmih mjesta prekriveno je iračkim zastavama dok su se ljudi okupljali oko njih radi vjerske službe u Ouji, koja je u blizini mjesta Saddamovog zarobljavanja od američkih vojnika u decembru 2003.