Poljska
0

Tijela bračnog para Kaczynski biće prebačena vojnim avionom u Krakov

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Tijela poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije biće prebačena vojnim avionom sutra ujutro u Krakov gdje će biti sahranjeni, uprkos zatvaranju vazdušnog saobraćaja zbog oblaka vulkanskog pepela, rekli su zvaničnici.

Bračni par Kaczynski biće sahranjeni sutra popodne u Krakovu, u katedrali starog kraljevskog zamka Vavel, u novoj katinskoj kripti, koja će prema odluci Katoličke crkve, biti posvećena svim žrtvama nesreće.

"Kovčezi će biti prebačeni avionom sutra u sedam sati u Krakov. Nema prepreka letovima vojnih aviona koji lete na visini ispod 6.000 metara", rekao je viši predsjednički pomoćnik Jacek Sasin.

Na zvuk crkvenih zvona i sirena Poljska je, tačno u podne, stala na dva minuta, a stotine hiljada Poljaka, poljski državni vrh i inostrane delegacije sa dva minuta ćutnje odali su poštu žrtvama tragičnog pada predsjedničkog aviona kod Smolenska.

Komemoracija na varšavskom Trgu Pilsudskog počela je čitanjem imena svih poginulih, a nastavljena je misom, koju su služili biskupi iz Episkopata Poljske katoličke crkve. 

Tijela predsjednika Poljske i njegove supruge potom su prebačena iz Predsjedničke palate u Katedralu svetog Jovana, gdje će se održati misa u čast poginulog para.

Zabrane letova u Evropi zbog oblaka vulkanskog pepela nakon erupcije na Islandu izazvale su zabrinutost da svjetski lideri među njima i američki predsjednik Barack  Obama i njegov ruski kolega Dmitri Medvedev neće moći da prisustvuju sutrašnjoj sahrani.
Dolazak svojih delegacija na sahranu predsjednika i prve dame Poljske najavilo je 98 država, s tim da će 69 delegacija predvoditi šefovi država i vlada, među njima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Do sada je zbog komplikacija u avionskom saobraćaju dolazak otkazalo osam delegacija, uglavnom sa Dalekog istoka, saopštilo je poljsko Ministarstvo inostranih poslova.	

Neki evropski lideri najavili su dolazak na sahranu automobilom, među kojima su predsjednici Slovenije Danilo Tirk, Slovačke Ivan Gašparovič, estonski premijer Andrus Ansip, bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko...

Rumunski predsjednik Trajan Bašesku do sjeverozapadne Rumunije prebaciće se helikopterom, a zatim će put nastaviti automobilom kroz Mađarsku i Slovačku, češki predsjednik Vaclav Klaus doći će u Poljsku putujući automobilom i vozom.

Španski premijer Luis Zapatero i južnokorejski premijer Čung Un Čan među prvima su otkazali dolazak na sahranu u Krakov.