Svijet
0

Tibetanci upali u kinesku ambasadu u New Delhiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tridesetak Tibetanaca u egzilu koji su protestirali protiv kineske politike prema vjeri upalo je u srijedu u kinesku ambasadu u New Delhiju, a nekoliko ih je provalilo kroz ulaznu kapiju i vezalo se lancima za stup sa zastavom u krugu ambasade, saopćili su policija i svjedoci.

Ostali su crvenim sprejom ispisivali parolu "Slobodni Tibet" na zidovima ambasade i na ulaznim vratima prije nego što ih je uz upotrebu sile odvela indijska policija, javio je fotoreporter Associated Pressa s mjesta događaja.

Aktivisti su protestirali protiv nedavne kineske odluke da Peking prizna sve tibetanske duhovne vođe, poznate kao lame. Stoljećima su potragu za reinkarnacijom lama - uključujući i tibetanskog duhovnog vođu Dalaj Lamu - provodili odabrani tibetanski monasi.

"To naređenje je pokušaj da se oslabi uticaj Njegove svetosti Dalaj Lame", izjavio je Dorjee Bhondup, vođa Tibetanskog kongresa mladih, koji je bio na protestu.

Protest je jedan u nizu u Indiji protiv onoga što tibetanski egzilanti nazivaju kineskim kontinuiranim pokušajima da oslabi tibetansku budističku kulturu i osnaži vlast Pekinga nad himalajskom regijom.

Indija je središte za tibetanske egzilante otkako je Dalaj Lama tamo pobjegao 1959. nakon propalog ustanka i uspostavio svoju vladu u sjevernmom gradu Dharmsala.

Indija, ipak, posljednjih godina pruža slabiju podršku ciljevima Tibetanaca dok nastoji poboljšati odnose s Kinom. Prošle je godine, kako bi izbjegla da uznemiri gostujućeg kineskog predsjednika Hu Jintaoa, Indija nametnula niz ograničenja tibetanskim aktivistima i njihovim protestima.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova nije imalo komentara na incident od srijede.