Svijet
0

Tibetanci opovrgli izjave kineskih vlasti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tibetanci u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sichuan u petak su opovrgli izjavu kineskih vlasti kojom se tvrdi da niko nije poginuo u protestima ove sedmice, izjavivši pri tom da vjeruju da ih je nekoliko smrtno stradalo.

U saopštenju zvanične kineske novinske agencije Xinhua stoji da su policijske snage ranile četiri protestanta ove sedmice u gusto naseljenom tibetanskom dijelu provincije, gdje su se protesti raširili nakon ranije započetih na susjednom Tibetu prošlog petka.

Pobune su uznemirile kineske vlasti koje nastoje prikazati stanje u zemlji u što ljepšem svjetlu ususret augustovskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Tenzije su i dalje velike i prisutne na Tibetu, u Sichuanu i u drugim područjima, gdje su kineske vlasti poslale svoje policijske snage, obavještava Reuters.

Kangding, gusto naseljeni tibetanski grad u Sichuanu koji služi kao svojevrsni ulaz u nemirima zahvaćeno područje, je preplavljen policijskim snagama.

Studenti u lokalnoj školi, u kojoj se nastava izvodi na tibetanskom jeziku, su zatvoreni u školi. A samo oni koji dobiju posebno dopuštenje mogu napustiti zgradu. Vozači su izjavili kako u ovim trenucima nisu voljni putovati u hirovite planinske gradove.

Trupe i policijske snage preplavile su Tibet i susjedna područja kako bi suzbili eskalaciju nemira.

Kineski zvaničnici tvrde da je 13 “nevinih civila” smrtno stradalo u pobunama prošle sedmice u glavnom tibetanskom gradu, Lhasa, nakon što je policija prekinula ranije mirne proteste svećenika. Tibetanci u egzilu su izjavili da je nekoliko stotina Tibetanaca poginulo u nemirima.