Svijet
0

Tibet: Protjerani strani novinari, Kina šalje vojna pojačanja

FENA
Kineske vlasti su danas iz Tibeta protjerale i posljednjih dvoje stranih novinara i u to područje uputile nova vojna pojačanja, javljaju agencije.

"Visoki zvaničnici su nam zaprijetili oduzimanjem kineskih viza", telefonom je iz Lase javio dopisnik njemačkog Die Zeita i berlinskog dnevnika Tageszeitung prije nego što su on i Kristin Kupfer sprovedeni do željezničke stanice.

Blume je rekao da su on i Kupfer, dopisnica austrijskog magazina "Profil", pet dana izbjegavali pozive policije da napuste Tibet, poslije nereda u Lasi koji su izbili u petak.

U ponedjeljak su iz Tibeta protjerani dopisnik britanskog magazina Economist James Miles i desetak novinara iz Hong Konga.

Nakon što su u Lasi 14. marta izbili protesti, koji su uslijedili poslije višednevnih protesta povodom obilježavanja 49. godišnjice pobune na Tibetu, koju je ugušila kineska vojska, kineske vlasti su pozvale novinare da napuste to himalajsko područje.

Blume i Kupfer su ostali i dalje, ali im je danas rečeno da će imati velike probleme ukoliko ne odu.

Prema riječima Blumea, kako prenosi AFP, kineske vlasti su u Tibet uputile nova vojna pojačanja.

"Vidio sam konvoj od najmanje 200 kamiona s po 30 vojnika, dakle oko 6000 vojnika", kazao je Blume.

I BBC je potvrdio kretanje kineskih vojnih konvoja na granici između provincija Qinghai i Gansu. Radi se, javili si britanski novinari, o posebnim policijskim snagama za hitne intervencije. Prema zvaničnim podacima Pekinga, u nemirima je život izgubilo 13 ljudi, ali tibetanska vlada u egzilu tvrdi da je poginulo najmanje 80 ljudi.

Peking je, u međuvremenu, danas protestirao zbog plana britanskog premijera Gordona Browna da se sastane s Dalaj-lamom, kojeg je kineska vlada optužila za poticanje nereda u Lasi.

Brown je jučer rekao da će se sastati s Dalaj-lamom u maju, kada dobitnik Nobelove nagrade za mir bude doputovao u posjetu Londonu.

"Kina je veoma zabrinuta" i zatražila je od Browna da ne iskazuje podršku tibetanskom duhovnom vođi u egzilu, izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Chin Gang.

Chin je ponovo optužio Dalaj-lamu za organiziranje i ohrabrivanje nereda u Lasi.

"Kao što smo više puta rekli, Dalaj-lama je politički izbjeglica angažirana na aktivnostima cijepanja Kine, pod maskom religije", rekao je Chin.

Dalaj-lama je u utorak odbacio optužbe Pekinga i najavio da će se povući sa čela tibetanske vlade u egzilu ako nasilje na Tibetu izmakne kontroli.

Brown je izjavio da je mu je kineski premijer Wen Jiabao, u telefonskom razgovoru, rekao da je spreman za dijalog s Dalaj-lamom ako tibetanski lider odustane od nasilja i pokaže da se zaista zalaže za autonomiju Tibeta u okviru Kine, a ne za nezavisnost, kao što tvrdi.