Vanredno stanje
0

Tiber se izlio preko brane i preplavio Rim

Sarajevo-x.com
Nakon višednevnog nevremena sinoć se rijeka Tiber izlila preko brane i poplavila Rim. Stanovnici koji žive u oblastima uz rijeku su evakuirani, a situacija nije optimistična ni u gradovima na jugu zemlje gdje su škole zatvorene. Zasad je poznato da je jedna osoba izgubila život.

Kiše i oluja zahvatili su Italiju, a gradonačelnik Rima Gianni Alemanno, koji je danima upozoravao na mogućnost poplava, proglasio je vanredno stanje. Opisujući ovu prirodnu katastrofu, uporedio ju je sa zemljotresom.

Rijeka Tiber slijedila je svoju pritoku, Aniene, te se uslijed obilnih kiša, izlila iz korita. Poplavljeni su podvožnjaci, ulice, onemogućen saobraćaj, zatvoreni mostovi, ali se očekuje da bi nivo vode mogao još više rasti.

Kako je istakao Alemanno za list La Repubblica, Rim je na koljenima, a u samo jednoj noći palo je više kiše nego u toku cijelog decembra, prenosi Reuters.

Prošle sedmice još jedan talijanski grad pretrpio je poplave kakve se ne pamte decenijama. Ulice i trgovi u Veneciji bili su pod vodom koja je dostizala i preko koljena. Ipak, manja podizanja nivoa mora tamo su česta. Drugi je slučaj kad je u pitanju Rim, a time i veća opasnost. Vlasti ipak poručuju da je stanje "pod kontrolom".