{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TI: Korupcija u pravosuđu podriva vladavinu prava i onemogućava sankcije

F
24.5.2007. u 17:00
0
0
TI: Korupcija u pravosuđu podriva vladavinu prava i onemogućava sankcije
0
TI: Korupcija u pravosuđu podriva vladavinu prava i onemogućava sankcije
Korupcija podriva pravosudne sisteme širom svijeta, lišava građane pristupa pravdi i osnovnom ljudskom pravu na nepristrasno i fer suđenje, kaže se u danas objavljenom Globalnom izvještaju o korupciji Transparency Internationala 2007: Korupcija u pravosudnim sistemima.
"Jednak tretman pred zakonom temelj je demokratskih društava. Kada su sudovi korumpirani ili pod političkim utjecajem, pravda ostaje nezadovoljena, a građani trpe posljedice", kazala je predsjedavajuća Transparency Internationala Huguette Labelle na konferenciji za novinare u Londonu.

Ona smatra kako korupcija u pravosuđu znači da se glas nevinih ne čuje, dok zločinci ostaju nekažnjeni, ističe se u saopćenju Transparency Internationala.

Novi Globalni izvještaj o korupciji kao zaključak navodi da korumpirano pravosuđe onemogućava procesuiranje transnacionalnog kriminala i sprječava pristup pravdi, te onemogućava zaštitu ljudskih prava.

Podriva također ekonomski rast, onemogućujući stvaranje klime za priliv investicija i na taj način opstruirajući borbu protiv siromaštva.

Korupcija u pravosudnom sistemu javlja se u dva pojavna oblika: političko uplitanje zakonodavne i izvršne vlasti u rad pravosuđa i primanje, odnosno davanje mita.

Nalazi Globalnog izvještaja o korupciji 2007. ukazuju na činjenicu da uprkos decenijama reformi usmjerenih na osnaživanje nezavisnosti pravosuđa, pritisak uvjetovan političkim interesima ostaje i dalje snažan.

Izvještaj također nudi detaljne preporuke usmjerene na prezentiranje nezavisnosti pravosuđa i odgovornosti, veće efikasnosti u primjeni zakona i zaštiti pravosuđa od neprimjerenog utjecaja.

"Reforma pravosuđa u BiH s ciljem osiguravanja nezavisnosti u velikoj je mjeri bila uvjetovana angažmanom međunarodne zajednice. Na bh. pravosuđu je velika odgovornost da stekne povjerenje javnosti, a upravo je procesuiranje korupcije ključni test njegove nezavisnosti, s obzirom na to da su u takve kriminalne radnje umiješani političari i visokopozicionirani državni funkcioneri koji posjeduju moć, utjecaj i novac", istaknuo je član međunarodnog Odbora direktora TI Boris Divjak, u povodu objavljivanja izvještaja.

Iako globalni izvještaj ne apostrofira Bosnu i Hercegovinu, Studija sistema nacionalnog integriteta BiH objavljena početkom ove godine sačinila je temeljitu analizu i dala precizne preporuke za reformu pravosuđa u zemlji, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: