Nezadovoljna ishodom
148

Thunberg o klimatskoj konferenciji u Škotskoj: Bla, bla, bla

B. R.
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Greta Thunberg (Foto: EPA-EFE)
Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg je nezadovoljna ishodom klimatske konferencije Ujedinjenih nacija (COP26), koja je od 31. oktobra do 12. novembra održana u Glasgowu.
Smatra da je mnogo razgovarano, ali bez konkretnog dogovora.

"COP26 je završio. Ovo je konačan izvještaj: Bla, bla, bla. Međutim, stvarni posao dešava se izvan ovih dvorana (u Glasgowu, op. a.) i nikada se nećemo predati. Sve dok ne postignemo direktno, drastično, bez izuzetka godišnje smanjenje emisije štetnih gasova na njihovom izvoru, onda to znači da ne uspijevamo kada je riječ o klimatskoj krizi", poručila je Thunberg, koja je bila među brojnim učesnicima ove konferencije.

Izdvojila je neke od poruka učesnika konferencije na osnovu kojih je zaključila da su svi na gubitku. Neke od njih su: "Mali koraci u pravom smjeru", "postizanje nekog napretka" i "spora pobjeda".

Thunberg je još tokom održavanja konferencije COP26 poručila da je bila neuspješna te da "svijet bukvalno govori". I mnogi drugi aktivisti za zaštitu okoliša nezadovoljni su onim što je dogovoreno na ovoj konferenciji. Najznačajnije je da je prihvaćeno da se globalno zagrijavanje ograniči do 1,5 stepeni celzija.