Svijet
0

Thompson će ipak održati koncert na Manhattanu?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najtiražniji američki dnevni list USA Today piše o pozivu američkih židovskih organizacija njujorškoj nadbiskupiji da zabrani održavanje koncerata Marka Perkovića Thompsona u Hrvatskom centru u New York Cityju, u dvorani koja je u vlasništvu crkve. Prvi koncert trebao bi se održati sutra.

Antidefamacijska liga i Centar Simon Wiesenthal tvrde da Thompson veliča ustaški režim i da se na njegovim koncertima često vide nacistički pozdravi i simboli Nezavisne države Hrvatske.

'Bilo kakvo slavljenje ustaškog režima – pogotovo putem popularne kulture namijenjene mladim generacijama – mora biti odlučno odbačeno' – piše u pismu koje je Centar Wiesenthal uputio njujorškom kardinalu Edwardu Eganu.

Nadbiskupija je odgovorila na pismo Centra Wiesenthal, no sadržaj pisma nije dan medijima. Glasnogovornik nadbiskupije je saopćio u pismenoj izjavi da 'lokalni svećenik uvjerava nadbiskupiju da u 'Thompsonovu ponašanju nema ničega neprihvatljivog'. 'Prije koncerta, svećenik će razgovarati s Thompsonom kako bi se zajamčilo da će njegovo ponašanje biti takvo na bilo kojem nastupu u New Yorku' – navodi se u saopćenju koje je izdao Joseph Zwilling, glasnogovornik newyorške nadbiskupije.

Od Centra Wiesenthal nadbiskupija je zatražila dodatne informacije koje bi potkrijepile njihove zamjerke na račun hrvatskog pjevača. Glasnogovornik Zwilling je u svom saopćenju dodao da je 'njegovo informiranje o slučaju otežala činjenica što je većina informacija o Thompsonu na hrvatskom jeziku'.

'Očekivao sam malo podrobniji odgovor' – izjavio je predstavnik Centra Wiesenthal.

USA Today piše da organizacije koje se protive Thompsonovu nastupu ne planiraju prosvjede pred dvoranom gdje će se na Manhattanu održati njegov koncert. 'Međutim, ako se Perković i njegovi obožavatelji budu ponašali u skladu sa svojom reputacijom, bit će to velika sramota za sve – za izvođače, za publiku i za organizatore koncerta' – izjavio je Mark Weitzman iz Centra Wiesenthal dnevniku USA Today.

Vijest o kontroverzi povodom nastupa hrvatskog pjevača u New Yorku te o njegovoj turneji po Americi i Kanadi objavila je agencija Associated Press – a prenijelo ju je više od šezdeset listova, Internet publikacija i televizijskih stanica. Od velikih dnevnika kao što je Washington Post, pa do manjih dnevnika iz saveznih država poput Alabame, Idahoa i Georgije.

Washington Post izdvaja mišljenja iz srpske odnosne hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama. Nenad Milinković, predstavnik srpske pravoslavne općine na Manhattanu, izjavio je da je 'upravo šokantno da jedan pronacist u današnje vrijeme može glorificirati režim koji je odgovoran za logore smrti iz Drugog svjetskog rata'.

Marija Blažanin iz Toronta, koja je organizirala Thompsonovu turneju po Sjevernoj Americi, objavila je saopćenje u kojem se navodi da je Marko Perković 'uvijek osuđivao zločine nacističkog režima koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio na vlasti u dijelu Hrvatske'.

Nakon dva koncerta na Manhattanu, Marko Perković Thompson trebao bi – prema agenciji Associated Press – nastupiti u Torontu, Clevelandu, Chicagu, Los Angelesu, Vancouveru i San Joseu.