Svijet
0

Theresa May sastaje se s Trumpom na proljeće

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ured premijerke Therese May saopćio je u petak da će se britanska čelnica sastati s Donaldom Trumpom u Washingtonu, u sedmicama nakon njegove inauguracije kao američkog predsjednika 20. januara.

Osoblje iz ureda britanske premijerke sastalo se s Trumpovim savjetnicima prošlog mjeseca kako bi finalizirali detalje njene posjete Bijeloj kući na proljeće. Datum posjete nije objavljen.

Prethodnik May, David Cameron, sastao se s predsjednikom Barackom Obamom u martu 2012. nakon njegove inauguracije na drugi mandat u januaru iste godine.

Britanski zvaničnici nadaju se da će ojačati ekonomske veze sa SAD-om dok Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Evropsku uniju.

Napori May da ostvari poslovne odnose s Trumpovom administracijom zakomplicirani su, međutim, vezama nekadašnjeg tajkuna koji je postao američki predsjednik s čelnikom britanske Stranke nezavisnosti Nigelom Farageom.

Ključni akter u britanskom glasanju o napuštanju bloka, Farage, smatra Trumpa saveznikom koji lobira protiv establišmenta i prvi je britanski političar koji će se sastati s njim nakon njegovog izbora 8. novembra.

Farage tvrdi kako planira prisustvovati Trumpovoj inauguraciji, prenosi Associated Press.