|

Theresa May: Britanija će biti domaćin samita o zapadnom Balkanu

Theresa May: Britanija će biti domaćin samita o zapadnom Balkanu
0
F
FENA
10.3.2017. u 11:02
19
komentara
0

dijeljenja
Theresa May: Britanija će biti domaćin samita o zapadnom Balkanu Foto: EPA
Evropska unija izrazila je zabrinutost "vanjskim uticajima" koji pojačavaju podijele na zapadnom Balkanu, dok je Britanija objavila da će organizirati samit s fokusom na napore stabiliziranja te ključne regije osjetljive na rusko uplitanje.
"Danas mogu objaviti da će Velika Britanija biti domaćin samita o zapadnom Balkanu u 2018. godini", izjavila je birtanska premijerka Theresa May dok su se čelnici EU pripremali da raspravljaju o toj temi na samitu EU u Briselu.

"Jasno ću izraziti svoje brige prema mogućnosti pojačane nestabilnosti u toj regiji i o riziku koji to predstavlja za našu kolektivnu sigurnost", kazala je.

Dodala je da u svijetlu navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori, pozvat će da se učini više na suprotstavljanju destbilizirajućim ruskim kampanjama dezinformiranja i jačanju zapadnog obavezivanja prema toj regiji.

Crnogorske vlasti tvrde da su Srbi koji su djelovali po ruskim instrukcijama pokušali da ubiju tadašnjeg premijera Milu Đukanovića na dan izbora 18. oktobra u okviru plana destabiliziranja male zemlje.

Crna Gora se nada da će postati članica NATO-a u ovoj godini, što Rusija smatra "provokacijom" i prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Evropska unija u međuvremenu je uspostavila bliske veze s regijom, otvarajući mogućnost ekonomske pomoći i eventualnog članstva, ali je napredak spor, izazivajući sumnje u rastuće obavezivanje EU.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da su se "napetosti i podijele izmakle kontroli djelimično zbog nezdravih vanjskih uticaja koji već neko vrijeme destabiliziraju nekoliko zemalja".

"EU ostaje u potpunosti obavezana na stabilnost i prosperitet regije. Želim da čelnici ponovo potvrde evropsku perspektivu zapadnog Balkana", kazao je.

Njemačka je bila domaćin prvog samita o zapadnom Balkanu u 2014. koji je okupio bivše jugoslovenske države i međunarodnu zajednicu kako bi naglasili evropsku budućnost regije, prenosi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...