Svijet
0

The Times: Staromodni i nostalgični duh degolizma i dalje vlada Francuskom

FENA
Uz ocjenu da će Francuzi u nedjelju glasati na najvažnijim i najneizvjesnijim predsjedničkim izborima u posljednjih dvadeset šest godina, uvodničar The Timesa piše u ponedjeljak da u posljednjoj fazi kampanje glavni od dvanaest pretendenata na mjesto u Jelisejskoj palači grčevito nastoje pridobiti naklonost mnogih neopredijeljenih francuskih glasača.

Pritom se razmjenjuju i prljavi udarci, ali se nažalost najvažniji kandidati uopće ne dotiču presudnih izazova za zemlju - niskog privrednog rasta, ukorijenjenog protivljenja promjenama, nerealnih zakona o radu i moralnog kukavičluka pred globalizacijom, reformama Evropske unije i liberalizacijom ekonomije.

Staromodni i nostalgični duh degolizma i dalje vlada Francuskom, konstatuje Times.

Među blijedim glavnim kandidatima izuzetak je jedino Nicolas Sarkozy, iako i sam stidljivo govori o cijeni i posljedicama promjene aktualnoga francuskog modela, čini se da raspolaže reformističkim instinktom koji bi mogao dovesti do obnove oslabljenih odnosa s Amerikom, rješavanja pitanja ekstremizma i otuđenja u imigrantskim getoima, do kresanja poreza i pokretanja posustale privrede.

Zbog svega toga, čini se da jedino Sarkozy zaslužuje da uđe u drugi krug predsjedničkih izbora, i to uvjerljivo, zaključuje komentator Timesa.

The Observer u analizi prilike u Francuskoj pred prvi krug predsjedničkih izbora tvrdi kako je Francuska bolesna - ekonomija joj je kruta i usporena, društveni poredak krhak a postala je ovisnik o skupom sistemu socijalne zaštite te zapala u velike dugove kako bi plaćala svoje ovisnosti.

Lijek koji obično propisuju ljekari u Britaniji je radikalna reforma tačerovskog tipa, a to podrazumijeva liberalizaciju tržišta rada, smanjenje poreza i javne potrošnje, odustajanje od zaštite industrije i poticanje konkurencije.

No Francuzi tvrdoglavo odbijaju anglosaksonske recepte. Zbog toga i vodeći kandidati - Segolene Royal i Nicolas Sarkozy - igraju na žici između populističkih obraćanja tradicionalnoj bazi i pseudoradikalnih proklamacija čiji je cilj da zadovolje nacionalnu glad za promjenama.

Njhov nedosljedan pristup donio je korist usmjerenijim kampanjama centrista Francoisa Bayroua, koji propovijeda fiskalnu odgovornost pomiješanu sa zrnom protekcionizma, ali i desničara Jean-Marie Le Pena, koji zaštitu radnih mjesta koristi kao veo za rasizam, ocjenjuje Observer.

Pa ipak, piše list, u drugi krug će najvjerovatnije ući Segolene i Sarkozy. Ona nudi visoki rizik, ali i mogućnost velikog dobitka. On je odlučan uhvatiti se ukoštac sa svim problemima, ali njegovi metodi bi mogli izazvati još dublje podjele.

To jeste velika opasnost, ali stagnacija bi mogla imati isti učinak, samo odgođen, smatra Observer.