{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: Sarkozyjeva prilika da Putinu sve u oči kaže

F
10.10.2007. u 11:40
0
0
The Times: Sarkozyjeva prilika da Putinu sve u oči kaže
0
The Times: Sarkozyjeva prilika da Putinu sve u oči kaže
Foto: AFP
U povodu posjete francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Moskvi "The Times" piše u srijedu da je on, nakon više mjeseci upućivanja oštrih riječi Kremlju, konačno dobio priliku da Vladimiru Putinu jasno pokaže kako su dani francuskog povlađivanja Rusiji prošli ako ne napravi izvjesne promjene u svojoj politici.
To se, napominje moskovski dopisnik lista, prije svega odnosi na poštovanje ljudskih prava i promjenu kursa u sve agresivnijoj ruskoj vanjskoj politici.

Sarkozyjeva 24-satna posjeta je vrlo osjetljiva, jer on želi učvrstiti novi uticaj Francuske, kako u Istočnoj Evropi, tako i na globalnom planu, a da istovremeno ne padne u nemilost Kremlja time što bi se pokazao suviše bliskim Washingtonu.

Francuska, naime, podsjeća list, energetski zavisi od Rusije, odnosno njezina prirodnog plina koji zadovoljava 20 posto njezinih potreba za tim energentom.

Što se glavnih tema razgovora tiče, piše u Timesu, pored pokušaja da nagovori predsjednika Putina da se pridruži američko-francuskim naporima za zaoštravanje sankcija Iranu, Sarkozy će se založiti i za priznavanje nezavisnosti Kosova, čemu se Moskva protivi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: