Svijet
0

The Times: Rusija - još jedan izazov za Gordona Browna

FENA
Pored Iraka, budući britanski premijer Gordon Brown morat će se suočiti sa još jednim velikim vanjskopolitičkim izazovom - Putinovom Rusijom, piše dnevnik The Times u uredničkom komentaru.

Osvrćući se na više nego hladan završetak samita Evropske unije i Rusije u Samari, kojim su dominirali zabrinutost EU-a u vezi s pravcom kojim se kreće Rusija, s jedne strane, i beskompromisnim Putinovim odbijanjem kritika na svoj račun, s druge, Times piše da odnosi Rusije sa susjedima ranije nisu bili nešto što bi Britaniju naročito zanimalo, ali da je s proširenjem EU-a na istok to dobilo na važnosti.

Neosporno je, piše dalje u uredničkom komentaru, da Rusija ima pravo na "ekspanzivniji pogled" na svoju vanjsku politiku nego ranije i da slaba Rusija nije ni u čijem interesu. Ali, nedavni razvoj događaja izaziva duboku zabrinutost sugerirajući rastuću autoritarnost unutar zemlje, uporedo s kampanjom destabilizacije ruskih susjeda.

Sljedeći ruski predsjednik s razlogom će vjerovati da popularnost leži u nastavku takve politike a koliko će daleko u tome ići, zavisit će od reakcije EU-a, pa tako i Britanije, što bi Gordon Brown trebalo da ima u vidu, smatra Times.