Svijet
0

The Times: Procvat Varšave od ulaska u EU

FENA
Poljska prijestonica Varšava je od ulaska zemlje u Evropsku uniju 2004. godine doživjela pravi procvat, piše u četvrtak londonski The Times dajući kratak profil toga grada.

"Prije pet-šest godina ovaj grad je bio užasno siv i dosadan. Kada ga danas pogledam, dođe mi da skačem od sreće!" - prenosi Times riječi jednoga stanovnika Varšave.

Vrtoglavi razvoj poljske prijestonice počeo je prije šest godina, kada i finalni pregovori o priključenju zemlje Evropskoj uniji, piše list, i do danas nikako da stane.

Šest velikih potpuno novih hotela, tri ogromna tek izgrađena šoping centra, više od 300 kompanija na varšavskoj berzi - od kojih su 200 najpoznatije svjetske korporacije - a to je tek "vrh ledenog brijega".

Grad Varšava, kako navodi list, i dalje ima sporu, loše organiziranu postkomunističku administraciju, ali je daleko odmakao od onoga gdje je bio na kraju prošlog stoljeća.

Poslovni ljudi sa Zapada, naime, Varšavu iz tog vremena opisuju kao "grad sa tri K" - jer su ih na svakom ćošku dočekivali kupus, komunisti i - kihavica, piše Times.