Svijet
0

The Times: Prioriteti Ljubljane za predsjedavanja EU-om okrenuti ka susjedstvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska štampa se prvoga dana nove godine, između ostalog, osvrće na početak predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, kao i mogućim posljedicama po proces utvrđivanja statusa Kosova.

The Times piše da se Slovenija prihvata funkcije predsjedavajuće EU-a upravo u trenutku kada Balkan, kako navodi, "prijeti da postane novo ratno žarište".

Proglašenje nezavisnosti Kosova očekuje se u narednih nekoliko mjeseci, navodi list, a Slovenija je unaprijed priznala da njezin diplomatski ešalon nije dovoljno brojan da se s takvim izazovima izbori samo vlastitim snagama.

Stoga joj je u pomoć pritekla Francuska, piše list, koja bi predsjedavanje Unijom trebalo da preuzme u junu.

To je, međutim podgrijalo strahove nekih zemalja da će time, na posredan način, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ostvariti kontrolu nad Unijom tokom čitavih godinu dana.

Zbog malog broja ambasada Slovenije u svijetu, navodi Times, njihovu ulogu će u čak 110 zemalja obavljati francuska diplomatska predstavništva, ali je premijer Janez Janša unaprijed demantirao da će to značiti miješanje Pariza u važne odluke koje Slovenija bude donosila dok je na mjestu predsjedavajuće EU-a.

Times navodi da će prioriteti Ljubljane tokom predsjedavanja Unijom biti okrenuti ka neposrednom susjedstvu, odnosno da je namjera Slovenije što više ubrzatu prijem ostalih bivših jugoslavenskih republika u EU.

List citira riječi slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, koji smatra kako je došlo vrijeme da se jugoslavenska kriza, kako je rekao, konačno završi.

"Ta kriza je počela napadom Slobodana Miloševića na Sloveniju 1991. godine. Vjerujemo da konačan izlaz iz balkanskih sukoba predstavlja širenje Evropske unije", rekao je Rupel, koji je obećao da će se Slovenija tokom mandata zalagati za prevazilaženje razlika unutar EU-a oko rješavanja statusa Kosova.

Rupel je uz to naglasio i da će se ranije spomenuta Francuska, u ulozi konsultanta, aktivno uključiiti u tok rješavanja niza pitanja na zapadnom Balkanu, piše Times.