Svijet
0

The Times: Porozna granica između BiH i Crne Gore

FENA
Dnevnik The Times u utorak se bavi Balkanom i donosi reportažu sa graničnog prijelaza Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore gdje, kako navodi, sa bosanske strane granicom dnevno patrolira samo 25 ljudi.

Naoružani uglavnom baterijskim lampama, ovi ljudi, koji čuvaju granicu u dužini od 200 kilometara, u neprohodnom planinskom području, često po mrklom mraku i temperaturama ispod nule, priznaju da nemaju pojma koliko u području ima ilegalnih graničnih prijelaza, piše Times.

List prenosi podatke prema kojima je 2006. godine iz Afganistana preko Bosne i Hercegovine ka Zapadu prokrijumčareno pedeset tona heroina, dok je na bosanskim granicama zaplijenjeno samo sedamdeset grama.

To je sramota, citira Times zvaničnike Policijske misije EU-a u BiH (EUPM) koji tvrde da se Sarajevo pretvorilo u sajam trgovaca drogom i ljudima, dok su neki dijelovi grada postali pravi Divlji zapad koji kontroliraju mafijaški bosovi.

Pišući o korupciji širom BiH, Times navodi kako različiti kantoni imaju svoje šefove policije, tužioce i sudije koji su odrastali sa kriminalcima koje treba da gone.

"Mi znamo ko su kriminalci. Ali ako želimo krenuti na njih, sputava nas korupcija od dna do vrha sudskog sistema. Lokalni stanovnici ne žele da mi priđu na ulici i sa mnom razgovaraju jer znaju da će im lokalni mafijaš potom doći u posjetu", kaže jedan visoki evropski policijski zvaničnik, prenosi Times.