|

The Times: Poboljšanje u Iraku

The Times: Poboljšanje u Iraku
0
F
FENA
3.11.2007. u 21:30
0
komentara
0

dijeljenja
The Times: Poboljšanje u Iraku
U Iraku se stanje popravlja posljednjih nekoliko mjeseci prije svega zbog strategije zapovjednika američkih snaga generala Davida Petraeusa, izvještava u subotu The Times.
"Njegova strategija se ne sastoji samo od postavljanja većeg broja vojnika, posebno u Bagdadu, već i od njihove pametnije upotrebe", piše list i nastavlja: "Ta strategija je faktički slomila sve moguće saveze između terorističkih grupa i ozlojeđenih sunita. Gradovi kao što je Faludža, koji su bili poznati po masakrima, promijenili su se u impresivno kratkom roku."

"Ovo se ogleda ne samo u smanjenom broju napada na koalicijske snage već i u sve manjem broju ubijenih Iračana", piše Times.

"Čak je u samom Bagdadu počelo prevladavati osjećanje da je nasilje opalo i da je život u njemu ipak moguć. Čak se obnovilo nešto što bi se moglo opisati kao noćni život u Bagdadu", ocenjuje list.

"Kako se ovakva obnova bude ubrzavala, sve bolji će biti i izgledi za ekonomski oporavak. S obzirom na rekordno visoku cijene nafte na svjetskim berzama, Irak bi trebalo da bude izuzetno bogata država i u poziciji da sa samopouzdanjem počne planirati za svoju budućnost."

List dodaje da sve ne znači kako nema problema u Iraku, i da nije bilo grešaka u prošlosti ali da bi bilo "suludo" ne priznati postignuti napredak.

"Političari s obje strane Atlantika trebalo bi da shvate da Irak više nije slučaj ograničavanja štete, već prilika koja treba maksimalno da se iskoristi", konstatira Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.