Svijet
0

The Times: Pažljivo isplanirani napad na sunite

FENA
Pokolj više od 40 sunita u Bagdadu, koji su u nedjelju počinili naoružani šiitski napadači, predstavlja do sada najstrašniji pojedinačni čin vjerski motiviranog nasilja u iračkoj prijestonici, izvještava dopisnik The Timesa.

Krvoproliće u Iraku rijetko je rezultat bezumnog nasilja u ime vjere. Pokolji poput ovoga izvršenog u badadskoj četvrti Džihad uvijek su pažljivo isplanirani, i to sa namjerom da se postigne politički cilj.

A taj cilj je, ističe Times, izazivanje građanskog rata, raspad novoformirane iračke vlade i povlačenje zapadnih snaga, nakon čega bi sunitski i šiitski gospodari rata mogli mirno raskomadati zemlju, baš kao što je to bio slučaj u Libanu prije tri decenije.

I autor uredničkog komentara u Independentu zastupa stajalište da je, po svemu sudeći, građanski rat u Iraku sve teže izbjeći. Trenutna situacija podsjeća na začarani krug - nasilje vezuje ruke vlastima, a nemogućnost vlasti da nešto poduzmu dodatno podstiče nasilje.

Jučerašnja ubistva u Bagdadu označavaju novu fazu na iračkom putu u građanski rat. Ako su šiiti digli ruku na sunite samo zato što su suniti, i ako su sukobe uspjeli dovesti na same ulice Bagdada, onda je teško vidjeti gdje i kako je moguće da se val nasilja zaustavi, zaključuje u ponedjeljak uvodničar Independenta.