Svijet
0

The Times: Mornari i mediji

FENA
Dnevnik The Times ocjenjuje u ponedjeljak u redakcijskom komentaru da se priča o 15 zarobljenih britanskih mornara u Iranu u osnovi svodi na bitku odnosa sa javnošću i da se borba Londona i Teherana nastavlja.

Odluka britanskog ministarstva odbrane da dozvoli mornarima i marincima da medijima prodaju svoje ispovijesti o danima provedenim u zatočeništvu bila bi neukusna, ali pošto dolazi nakon smrti šest britanskih vojnika u Iraku, ona se čini krajnje ekstremnom, piše Times.

Već je dovoljno loše što cijela epizoda sa zarobljenim mornarima podsjeća na cirkus i nije se smjelo dogoditi da pripadnici mornarice izgledaju kao da su upravo izašli iz neke iskrivljene, vojne verzije "velikog brata".

Times navodi kako je pravilo do sada bilo da pripadnici oružanih snaga ne mogu medijima prodavati priče o onome što su doživjeli i da su jedini izuzetak bile priče o ekstremnom heroizmu.

Ocjenjujući da je riječ o uvredi za britansku vojsku, list piše kako su i do sada mnogi bili uvučeni u nevjerovatne incidente, ali ih, sasvim opravdano, nisu posmatrali kroz prizmu ostvarivanja ličnog profita.