Svijet
0

"The Times": Lukašenku odzvonilo?

FENA
Postsovjetski diktatori su vrsta koja izumire, piše u srijedu The Times podsjećajući na iznenadnu smrt ekscentričnoga turkmenskog predsjednika Saparmurata Nijazova.

Sada se čini da bi vlast mogla izmaći iz ruku bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. List podsjeća da je bivši zadružni radnik bio jedini član bjeloruskog parlamenta koji je glasao protiv rasturanja Sovjetskog saveza 1991. godine.

Mada su sve susjedne zemlje krenule putem liberalnih reformi, Lukašenko ih uporno odbacuje.

Usprkos tome on je izuzetno popularan među Bjelorusima, naročito onim starijim, prvenstveno zbog niske stope kriminaliteta i dobre socijalne zaštite, nastavlja Times i navodi ocjenu analitičara da bi on osvojio 60 posto glasova čak i da ne namješta izbore.

Ipak, Putinova Rusija mogla bi poljuljati položaj bjeloruskog predsjednika.

Bjelorusija je posljednjih godina relativno dobro prolazila zbog uvoza ruskog gasa i nafte koje je plaćala četvrtinu od tržišne cijene. Rusiji je sada dosta toga i saopćila je da će od 1. januara učetverostručiti cijenu gasa ako Bjelorusija ne proda svoj gasovod ruskom Gazpromu.

Ovakav korak mogao bi uništiti bjeloruski sistem socijalne zaštite a time i Lukašenkovu popularnost, piše Times u srijedu.