{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: Islamska mini država u Gazi?

F
14.6.2007. u 12:17
0
0
The Times: Islamska mini država u Gazi?
0
The Times: Islamska mini država u Gazi?
Burna zbivanja na Bliskom istoku zauzimaju u četvrtak udarno mjesto u vanjskopolitičkim rubrikama svih londonskih listova, dok The Times u članku na naslovnici procjenjuje da se Gaza sve više pretvara u islamsku mini državu.
Pripadnici Hamasa nadjačali su svoje sekularne protivnike iz pokreta Fatah, nakon što su opkolili njihove položaje i razorili im posljednja uporišta. Ti žestoki sukobi između dvije palestinske frakcije doveli su u pitanje svu budućnost bliskoistočnoga mirovnog procesa, ističe dopisnik Timesa.

Dnevnik The Guardian u uredničkom komentaru ocjenjuje kako se odluka međunarodne zajednice da bojkotira palestinsku vladu nacionalnog jedinstva na čelu s Hamasom pokazala kao katastrofalan potez.

Pored toga, u povjerljivom izvještaju donedavnoga posebnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Bliski istok, bivšeg peruanskog šefa diplomatije Alvara de Sota, koji list objavljuje ove sedmice, ukazuje se na ulogu Izraela i Sjedinjenih Država u potkopavanju napora da se u regiji osigura mir.

De Soto nije jednini iskusni diplomat koji je na Bliski istok stigao kao umjereni političar da bi dvije godine kasnije otišao bijesan na Washington i Tel Aviv.

No, dobro obaviješteni posmatrači i prije toga su vjerovali da je američki pritisak potpuno onemogućio Ujedinjene nacije da nastupe kao nepristrani pregovarač kao i da je bliskoistočni mirovni proces podredio svojoj politici prema Iraku i Iranu, primjećuje Guardian u redakcijskom komentaru.

Uvodničar Daily Telegrapha konstatira da se moglo pretpostaviti kako će biti iznesene optužbe na račun Izraela i njegovih zapadnih saveznika da su oni u krajnoj liniji odgovorni za krvoproliće u Gazi.

No, argumenti koje de Soto u svome izvještaju koristi za kritiku politike Washingtona neosnovani su i opasni. Za krvoproliće je odgovoran Hamas, koji se uglavnom finansira iz Irana, a ne Zapad. Umjesto da pokrene dijalog s Hamasom, Zapad bi trebalo da pojača napore kako bi ga onemogućio u pokušaju da na palestinskim teritorijama formira teokratsku državu, smatra Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: