Svijet
0

The Times: Indija u Vijeću sigurnosti?

FENA
Najveću pažnju britanskih dnevnika u ponedjeljak privlači azijska turneja premijera Gordona Browna koja ga je nakon posjete Kini odvela u Indiju.

U govoru koji je održao po dolasku u New Delhi britanski premijer Brown je podržao ambiciju Indije da dobije stalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Cilj toga poteza bio bi da se osigura budući legitimitet Vijeća sigurnosti i Indija uključi u rješavanje svjetskih problema, smatra The Times. Vijeću sigurnosti su potrebni novi članovi kako bi održalo i pojačalo svoj utjecaj relevantnost sada kada je hladni rat postao dio historije.

Kada bi Indija ušla u Vijeće sigurnosti, Pakistanu, nema sumnje, ne bi bilo pravo, ali Indija je već pokazala da bi mudro pristupila svojim novim obavezama, kao glas razuma u regiji prepunoj kriznih žarišta, od Burme, preko Šri Lanke do Tibeta.

Ulazak u Vijeće sigurnosti stoga bi bilo svojevrsno priznanje za ekonomska i politička dostignuća Indije, zemlje koja poštuje pravila demokratije otkako je stekla nezavisnost, konstatira Times.