{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: Ima nade za planetu Zemlju

F
26.10.2007. u 14:20
0
0
The Times: Ima nade za planetu Zemlju
0
The Times: Ima nade za planetu Zemlju
Najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija upozorava da je brzina kojom su trošena prirodna bogatstva planete Zemlje u posljednjih dvadesetak godina dovela u pitanje sam opstanak čovječanstva, izvještava u petak The Times.
Sve to zvuči vrlo zlokobno, piše Times, ali izvještaj UN-ovog Programa za životnu sredinu daje razloga i za oprezni optimizam.

Tačno je da djeca u Londonu pate od astme zbog zagađenja zraka i da erozija tla u Sahelu, u sjevernoj Africi, uništava obradivo zemljište, priznaje Times, ali to ipak nisu prijetnje opstanku čovječanstva.

List podsjeća da je u posljednjih dvadeset godina svjetska trgovina rasla deset puta brže od stanovništva u svijetu i da su prosječna primanja porasla za 40 posto.

Bogatstvo donosi ekološke rizike, kao što je prekomjerna potrošnja fosilnih goriva, i porast prihoda uglavnom je zaobišao Afriku, ali iskustvo je pokazalo da je bogatstvo preduvjet za djelotvornu brigu o okolini, jer djelotvorne mjere obično zavise od skupe tehnologije.

Ekološki aktivisti upozoravaju na opasnost od pretjerane pomirljivosti, ali preuveličavanja bez opipljivih dokaza su još gora. Debata o zdravlju naše planete suviše je ozbiljna da bi bila prepuštena paničarima, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: