|

The Times: Ima nade za planetu Zemlju

The Times: Ima nade za planetu Zemlju
0
F
FENA
26.10.2007. u 14:20
0
komentara
0

dijeljenja
The Times: Ima nade za planetu Zemlju
Najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija upozorava da je brzina kojom su trošena prirodna bogatstva planete Zemlje u posljednjih dvadesetak godina dovela u pitanje sam opstanak čovječanstva, izvještava u petak The Times.
Sve to zvuči vrlo zlokobno, piše Times, ali izvještaj UN-ovog Programa za životnu sredinu daje razloga i za oprezni optimizam.

Tačno je da djeca u Londonu pate od astme zbog zagađenja zraka i da erozija tla u Sahelu, u sjevernoj Africi, uništava obradivo zemljište, priznaje Times, ali to ipak nisu prijetnje opstanku čovječanstva.

List podsjeća da je u posljednjih dvadeset godina svjetska trgovina rasla deset puta brže od stanovništva u svijetu i da su prosječna primanja porasla za 40 posto.

Bogatstvo donosi ekološke rizike, kao što je prekomjerna potrošnja fosilnih goriva, i porast prihoda uglavnom je zaobišao Afriku, ali iskustvo je pokazalo da je bogatstvo preduvjet za djelotvornu brigu o okolini, jer djelotvorne mjere obično zavise od skupe tehnologije.

Ekološki aktivisti upozoravaju na opasnost od pretjerane pomirljivosti, ali preuveličavanja bez opipljivih dokaza su još gora. Debata o zdravlju naše planete suviše je ozbiljna da bi bila prepuštena paničarima, piše Times.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.