{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: Ima nade za planetu Zemlju

F
26.10.2007. u 14:20
0
0
The Times: Ima nade za planetu Zemlju
0
The Times: Ima nade za planetu Zemlju
Najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija upozorava da je brzina kojom su trošena prirodna bogatstva planete Zemlje u posljednjih dvadesetak godina dovela u pitanje sam opstanak čovječanstva, izvještava u petak The Times.
Sve to zvuči vrlo zlokobno, piše Times, ali izvještaj UN-ovog Programa za životnu sredinu daje razloga i za oprezni optimizam.

Tačno je da djeca u Londonu pate od astme zbog zagađenja zraka i da erozija tla u Sahelu, u sjevernoj Africi, uništava obradivo zemljište, priznaje Times, ali to ipak nisu prijetnje opstanku čovječanstva.

List podsjeća da je u posljednjih dvadeset godina svjetska trgovina rasla deset puta brže od stanovništva u svijetu i da su prosječna primanja porasla za 40 posto.

Bogatstvo donosi ekološke rizike, kao što je prekomjerna potrošnja fosilnih goriva, i porast prihoda uglavnom je zaobišao Afriku, ali iskustvo je pokazalo da je bogatstvo preduvjet za djelotvornu brigu o okolini, jer djelotvorne mjere obično zavise od skupe tehnologije.

Ekološki aktivisti upozoravaju na opasnost od pretjerane pomirljivosti, ali preuveličavanja bez opipljivih dokaza su još gora. Debata o zdravlju naše planete suviše je ozbiljna da bi bila prepuštena paničarima, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: