Svijet
0

The Times: Evropa u krizi srednjih godina

FENA
U očekivanju proslave 50. godišnjice osnivanja Evropske unije, The Times piše u utorak da će "stara dama" rođendan dočekati "debela i loše obučena".

Evropska ekonomska zajednica (EEZ), koja je osnovana 25. marta 1957. godine i tada imala svega šest članica, potrajala je (kao Evropska unija) mnogo duže nego što su njeni osnivači mogli sanjati.

Dugovječnost joj je, međutim, donijela golemu, napuhanu i u očima većine Evropljana dosadno nametljivu briselsku birokratiju.

Evropljani mir prihvataju zdravo za gotovo, a Uniju više ne dovode u vezu s ličnim napretkom. Mnogi ne vole euro, a jedinstveno tržište ne vide kao priliku, već kao prijetnju svome zaposlenju. To su politički izazovi kojima se evropski lideri moraju hitno pozabaviti.

Stara dama Evropa neće izaći iz svoje krize srednjih godina, u koju je ušla kada su Francuzi i Holanđani glasali protiv prijedloga evropskog ustava, sve dok njeni lideri ne pronađu jednostavne i razumljive ideje za budućnost, s kojima birači mogu da se identificiraju, ocjenjuje Times.