{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Times: "Abbas ili ambis"

F
7.6.2006. u 17:07
0
0
The Times: "Abbas ili ambis"
0
The Times: "Abbas ili ambis"
Abbas: Na meti javnosti
U redakcijskom komentaru pod naslovom "Abas ili ambis" Times piše u srijedu o najavi palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da će raspisati referendum o planu kojim bi, uz uspostavljanje palestinske države, bilo priznato pravo Izraelu na postojanje.
Odluka kojom je predsjednik Abbas bacio rukavicu u lice vladi predvođenoj Hamasom kockarski je potez i umnogome podsjeća na prošlogodišnje povlačenje jevrejskih naseljenika s područja Gaze koje je izraelski premijer Ariel Sharon proveo i pored žestokih kritika u svojoj partiji i izraelskoj javnosti.

Istraživanja javnog mnijenja, međutim, prema pisanju Timesa, govore da 77 posto Palestinaca podržava predsjednikov prijedlog.

Zbog nepriznavanja Izraela Abbas rizikuje nastavak ekonomske blokade i potpuni gubitak pregovaračkog kredibiliteta kod Izraelaca, zbog čega je morao upustiti se u ovaj rizični korak.

No, sazivanje referenduma mudar je način da se uz zid satjera rukovodstvo Hamasa, posebno kada se zna da su plan sačinili palestinski zatvorenici u Izraelu, kojima Hamas nema šta da prigovori, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: