Svijet
0

The Sun: Blair može zamisliti dan kada će Britanija dobiti prvoga muslimanskog premijera

FENA
Svi britanski listovi osvrću se u subotu na govor Tonyja Blaira u kojem je u petak istaknuo da svi koji žele živjeti u Britaniji moraju usvojiti i poštovati vrijednosti te zemlje - demokratiju, toleranciju i vladavinu zakona.

"Tolerancija je veliki dio onoga što Britaniju čini Britanijom, usvojite to ili ne dolazite ovamo, ne trebaju nam sijači mržnje...", prenosi The Guardian riječi britanskog premijera.

Blair je također iznio svoju dosad najjasniju podršku pokušajima da se ograniči nošenje feredže u javnosti, a rekao je i da će etničke i vjerske organizacije koje žele državne stipendije morati jasno pokazati da promoviraju integraciju.

Daily Telegraph ocjenjuje da je ovim govorom premijer Blair objavio kraj "neuspjeloga" multikulturnog eksperimenta i istovremeno odbacio ideju za koju su se laburisti zalagali više od 30 godina.

U intervjuu tabloidu The Sun Tony Blair je rekao da Britanija svima pruža utočište i kako može zamisliti dan kada će Britanija dobiti svoga prvog muslimanskog premijera.