{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Observer: Strahovanja od novih sukoba na Kosovu

F
20.5.2007. u 19:03
0
0
The Observer: Strahovanja od novih sukoba na Kosovu
0
The Observer: Strahovanja od novih sukoba na Kosovu
The Observer prenosi u nedjelju strahovanja od novih sukoba na Kosovu, u iščekivanju ruskog veta u Vijeću sigurnosti - Srbi i Albanci u pokrajini znaju da Rusija drži ključeve njihove budućnosti, dok se jaz između njih produbljuje.
Svi na Kosovu postavljaju samo jedno pitanje - šta će učiniti Rusi? O ovome se govori u zadimljenim kafićima, na gradilištima i u uredima širom Kosova.

Svi imaju razloga za nadu i strahovanje: Albanci se nadaju dobijanju nezavisnosti, ali strahuju od ruskog veta, dok se Srbi nadaju podršci svojih tradicionalnih saveznika, ali strahuju da bi ih oni mogli ostaviti na cjedilu u posljednjem trenutku iz pragmatičnih razloga koje diktira međunarodna diplomatija.

Međunarodni zvaničnici zaduženi za Kosovo za to vrijeme s nestrpljenjem i nervozom čekaju da stave konačno tačku na čitav problem.

Značajno u svemu ovome je to što Rusija nastoji povratiti svoju ulogu na međunarodnoj sceni, dok se njeno neprijateljstvo prema Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama u posljednje vrijeme povećava.

Rusija sada predstavlja svoj kontraprijedlog za rješenje statusa Kosova, koji podrazumijeva njegov ostanak u sastavu Srbije do konačnoga, odgođenog rješenja statusa pokrajine.

Ovo može dovesti do obnavljanja sukoba, primjećuje Observer, jer iako je oružani sukob okončan 1999., sam konflikt nikad nije prestao, kako to i diplomati primjećuju.

Mogućnost da Kosovo od nezavisnosti dijeli samo nekoliko sedmica, bar kako se Albanci nadaju, prisilila je tamošnje Srbe da se suoče s činjenicom da bi moglo doći do neke vrsta podjele pokrajine, što bi Srbe u nekim enklavama u centralnom i južnom dijelu učinilo veoma ranjivim.

Reporter Observera izvještava da je prelaženje mosta ka sjevernom dijelu Kosovaske Mitrovice kao dolazak u drugu zemlju, tačnije, u Srbiju. Tamošnje srpsko stanovništvo nije zabrinuto za sebe, već za svoje sunarodnike južnije, od kojih neki već prodaju svoje kuće i sele se na sjever.

I dok Srbi traže još vremena za rješavanje statusa Kosova, Albanci gube strpljenje, što ne sluti na dobro, zaključuje Observer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: