{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Observer: Strahovanja od novih sukoba na Kosovu

F
20.5.2007. u 19:03
0
0
The Observer: Strahovanja od novih sukoba na Kosovu
0
The Observer: Strahovanja od novih sukoba na Kosovu
The Observer prenosi u nedjelju strahovanja od novih sukoba na Kosovu, u iščekivanju ruskog veta u Vijeću sigurnosti - Srbi i Albanci u pokrajini znaju da Rusija drži ključeve njihove budućnosti, dok se jaz između njih produbljuje.
Svi na Kosovu postavljaju samo jedno pitanje - šta će učiniti Rusi? O ovome se govori u zadimljenim kafićima, na gradilištima i u uredima širom Kosova.

Svi imaju razloga za nadu i strahovanje: Albanci se nadaju dobijanju nezavisnosti, ali strahuju od ruskog veta, dok se Srbi nadaju podršci svojih tradicionalnih saveznika, ali strahuju da bi ih oni mogli ostaviti na cjedilu u posljednjem trenutku iz pragmatičnih razloga koje diktira međunarodna diplomatija.

Međunarodni zvaničnici zaduženi za Kosovo za to vrijeme s nestrpljenjem i nervozom čekaju da stave konačno tačku na čitav problem.

Značajno u svemu ovome je to što Rusija nastoji povratiti svoju ulogu na međunarodnoj sceni, dok se njeno neprijateljstvo prema Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama u posljednje vrijeme povećava.

Rusija sada predstavlja svoj kontraprijedlog za rješenje statusa Kosova, koji podrazumijeva njegov ostanak u sastavu Srbije do konačnoga, odgođenog rješenja statusa pokrajine.

Ovo može dovesti do obnavljanja sukoba, primjećuje Observer, jer iako je oružani sukob okončan 1999., sam konflikt nikad nije prestao, kako to i diplomati primjećuju.

Mogućnost da Kosovo od nezavisnosti dijeli samo nekoliko sedmica, bar kako se Albanci nadaju, prisilila je tamošnje Srbe da se suoče s činjenicom da bi moglo doći do neke vrsta podjele pokrajine, što bi Srbe u nekim enklavama u centralnom i južnom dijelu učinilo veoma ranjivim.

Reporter Observera izvještava da je prelaženje mosta ka sjevernom dijelu Kosovaske Mitrovice kao dolazak u drugu zemlju, tačnije, u Srbiju. Tamošnje srpsko stanovništvo nije zabrinuto za sebe, već za svoje sunarodnike južnije, od kojih neki već prodaju svoje kuće i sele se na sjever.

I dok Srbi traže još vremena za rješavanje statusa Kosova, Albanci gube strpljenje, što ne sluti na dobro, zaključuje Observer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: