{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Observer: Psihoterapija za džihadiste

F
10.3.2008. u 10:37
0
0
The Observer: Psihoterapija za džihadiste
0
The Observer: Psihoterapija za džihadiste
Najnovije oružje Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma je rehabilitacijski centar za "deradikalizaciju" islamskih ekstremista, piše dnevnik The Observer.
Ovaj centar, u kojem rade psiholozi, sociolozi i imami, nastoji pomoći sadašnjim ili bivšim zatvorenicima osuđenim za terorizam da razumiju istinske razloge svojih akcija i reintegriraju se u društvo.

Neki od osuđenika su se borili u Iraku ili u nekom drugom džihadu, neki su pušteni iz Guantanama; većini je zajedničko slabo vjersko obrazovanje, sklonost avanturizmu i potisnuti bijes.

Cilj terapije je da se ovi osobni problemi osvijetle, da se osuđenici, ili kako stručnjaci centra radije kažu "studenti", obrazuju o islamu i politici neislamskog svijeta, i onda vrate u društvo.

Saudijski psiholozi kažu da mnogi ekstremisti imaju slabo razvijene mentalne i sposobnosti komunikacije, i da su mnogi živjeli "grešne" živote prije nego što su odlučili iskupiti čineći nasilje.

Prisutni su međutim i drugi faktori - od hladnog odnosa s ocem, preko neuspjeha u nalaženju posla do želje za pripadanjem grupi i stvaranju prijateljstava.

Ovaj pristup već donosi rezultate, o čemu svjedoče mladi bivši dižhadisti, koji su nakon ovog programa terapije vraćeni svojim zabrinutim roditeljima ili su se pak oženili, zaposlili i počeli novi život.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: