{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Observer: "Otvorena" razmjena mišljenja između Pape i Blaira

F
25.6.2007. u 11:00
0
0
The Observer: "Otvorena" razmjena mišljenja između Pape i Blaira
0
The Observer: "Otvorena" razmjena mišljenja između Pape i Blaira
AP
Više britanskih listova objavilo je za vikend namjeru odlazećega britanskog premijera da primi katoličku vjeru i tako se i zvanično pridruži svojoj supruzi i djeci koji redovno posjećuju mise u katoličkoj crkvi.
The Observer prenosi da je Tony Blair, inače rođen kao protestant, u subotu iskoristio svoju posljednju zvaničnu priliku da prije napuštanja položaja saopći papi Benediktu XVI svoju želju da postane katolik.

U saopćenju Vatikana se navodi da je tokom razgovora došlo do "otvorene razmjene mišljenja", što je, kako primjećuje Observer, veoma neobično i sugerira da je Papa još jednom ponovio kritiku Blairove politike u Iraku.

Papa Benedikt XVI također se protivi pravu istospolnih parova da usvajaju djecu, što je britanski parlament odobrio, a ne slaže se ni s istraživanjima u oblasti matičnih ćelija, kao ni kada je riječ o pravu na abortus, što su tekovine britanskog društva koje Blair nikad nije dovodio u pitanje.

Observer ipak naglašava da Papa, usprkos kritikama na račun Blairove politike, nije oklijevao da ispolji dobrodošlicu Blairu kao novome katoličkom vjerniku.

Listovi komentiraju i kako je Blair čekao da završi svoj mandat jer nije želio postati prvi britanski premijer koji se preobratio u katoličanstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: