Svijet
0

The Observer: Objavljivanje britanskog "dosjea X"

FENA
The Observer piše u nedjelju o planiranom otvaranju arhive britanskog ministarstva odbrane o NLO-ima, što će sigurno izazvati veliko zanimanje javnosti, naročito kada se ima u vidu da je vlada donedavno demantirala postojanje obavještajne službe DI-55, čija je dužnost da ispita izvještaje o neidentificiranim letećim objektima.

Dokumenti s detaljima istrage o 7000 slučajeva vezanih za viđenje NLO-a tokom posljednjih 30 godina bit će otvoreni za javnost od proljeća ove godine.

Observer navodi neke od najpoznatijih dosad nerasvijetljenih slučajeva, od kojih najviše pažnje privlače oni vezani za britanske pilote koji su prijavili viđenje neidentificiranih letjelica.

Iako ministarstvo odbrane otvaranje arhive najavljuje kao potpuno, ostaju pitanja da li će zasita sve dostupne informacije biti predočene javnosti.

Stručnjaci predviđaju da će naglasak biti na incidentima koji nude dokaze da je riječ o vojnim vježbama iz doba hladnog rata, kao i da će mnogi dosjei biti prethodno "pripremljeni", što će mnoge razočarati.

Ima dosta i onih koji veruju da su ovi dosjei spremni za objavljivanje, ali da postoji čitav niz drugih - skrivenih, piše Observer.