Svijet
0

The Observer: Nevolje s imigrantima u britanskim školama

FENA
Nastavnici u britanskim školama ne mogu se nositi s prilivom novih učenika iz inozemstva, prenosi u nedjelju na naslovnici The Observer; direktori nekih škola kažu da su njihove ustanove na rubu kolapsa jer nemaju sredstava ni načina da zbrinu svu djecu.

Situacija bi mogla izmaknuti nadzoru zbog dramatičnog porasta broja djece iz imigrantskih porodica, ponajviše iz zemalja istočne Evrope koje su se nedavno pridružile Evropskoj uniji, kazali su u Udruženju direktora škola.

Iako učitelji hvale sposobnosti ove djece i ističu da su ona dobrodošla, sve je više onih koji otvoreno izražavaju bojazan da škole ne raspolažu načinima da se uhvate ukoštac s dodatnim obavezama koje nameće obrazovanje djece koja ne govore engleski.

Više od 230.000 djece iz Poljske, Češke, Slovačke i Litvanije pohađa britanske škole, i to često u ruralnim oblastima, gdje njihovi roditelji nalaze poljoprivredne poslove.

Seoske škole u unutrašnjosti uglavnom nemaju iskustva ni kapaciteta za obrazovanje ove djece, koja se, kako neki učitelji kažu, iznenada jednog dana pojavljuju na školskom pragu i traže da budu primljena, prenosi Observer.

Sunday Telegraph upozorava, navodeći nalaze vladinih statističara, da bi se broj stanovnika Britanije, zahvaljujući imigraciji i njenom visokom natalitetu, mogao popeti na 90 miliona do sredine ovog stoljeće, što bi predstavljalo veliko opterećenje za javne službe.