{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Observer: Kineska tragedija

F
18.5.2008. u 20:12
0
0
The Observer: Kineska tragedija
0
The Observer: Kineska tragedija
Foto: AFP
Svi britanski listovi se u nedjelju osvrću na "kinesku agoniju" nakon razornog potresa i naročito na očaj roditelja čija su mnoga djeca izgubila život u ruševinama škola. Neki se i dalje nadaju da je njihovo dijete preživjelo i novine su pune potresnih članaka o roditeljima čije su se nade izjalovile.
Brza reakcija Pekinga na ovu katastrofu ne može međutim prikriti činjenicu da je korupcija kriva za tako veliki broj ljudskih žrtava, primjećuje The Observer; trećina poginulih su djeca zatrpana u 6.900 škola koje nisu izdržale silinu potresa.

Škole su se pokazale kao najmanje sigurne zgrade, kao i veliki broj nedavno izgrađenih stambenih zgrada, ali i brana, usprkos tome što je Sečuan poznato trusno područje. Ovo je posljedica sistematskog neprovođenja pravila u zamjenu za mito, što svi u Kini znaju.

Problem je u tome što lokalni zvaničnici imaju veliku moć i nadležnosti za koje nikome ne odgovaraju, a više nemaju vjeru u komunističku utopiju, te im ostaje samo da u svom okrugu prate ubrzani razvoj zemlje i veliki dio novca namijenjenog gradnji stave u vlastiti džep.

Brza i otvorena reakcija kineskih vlasti, za razliku od vlasti u Mijanmaru, naišla je na odobravanje širom svijeta, ali iza humanitarnih napora stoji i instinkt samoodržanja komunističkih vlasti uplašenih pred silinom očaja i ogorčenja vlastitih građana.

Rukovodstvo zemlje zna da bi svaka druga reakcija, svaki pokušaj ograničenja izvještavanja s mjesta tragedije bilo političko samoubistvo, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, naročito uoči Olimpijade.

Ova lekcija, koju je kinesko rukovodstvo izgleda shvatilo, prvi je korak ka punoj kineskoj demokratiji, koja će jednog dana doći, zaključuje Observer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: