Svijet
0

The Observer: Blair znao da nema planova za poslijeratni Irak

FENA
Više britanskih listova se u nedjelju osvrće na desetljeće vlasti Tonyja Blaira, ali i razmatra njegove naredne i istovremeno posljednje političke korake prije silaska s položaja premijera za deset dana.

The Observer na naslovnici objavljuje otkriće da se Tony Blair obavezao na slanje britanskih trupa u Irak iako je znao da Sjedinjene Države nisu imale nikakav razrađen plan za obnovu te zemlje nakon vojne intervencije.

Blairovi bliski saradnici otrkili su da je on u haotičnim danima pripreme pred invaziju Iraka više puta iznio ovaj problem Bijeloj kući, ali da nikad nije dobio zadovoljavajući odgovor.

Činjenica da je Blair bio svjestan nepostojanja planova za poslijeratni Irak i da je ipak svoje vojnike poslao u rat predstavlja tešku optužnicu, prenosi ovaj list mišljenja nekih britanskih političara.

Zanimljivo je da je i sam George W. Bush, kako je to potvrdila i američka državna tajnica Condoleezza Rice, ponudio Blairu da se povuče iz akcije u Iraku sugerirajući mu da bi njegova zemlja mogla pomoći na neki drugi način, ali da je britanski premijer insistirao da će se boriti rame uz rame s Amerikancima.

Sunday Times na naslovnici piše da će se Tony Blair vjerovatno povinovati pritisku da potpiše novu povelju Evropske unije o ljudskim pravima, koja bi trebalo da zamijeni odbijeni Ustav EU, na samitu EU-a u Bruxellesu u četvrtak.

U povelji je preciziran niz prava i privilegija građana EU-a u više oblasti, od prava na radnom mjestu do prava na socijalno izdržavanje.

U slučaju da Britanija pokaže nespremnost na kompromis, cijela povelja bi bila dovedena u pitanje, dok s druge strane Britanci nisu spremni prihvatiti ništa što bi ih zakonski obavezivalo.

Tony Blair će morati tokom svoje posljednje sedmice na vlasti pažljivo odmjeriti odluku kako ne bi razočarao svoje evropske partnere ni iznevjerio povjerenje Britanaca, zaključuje Sunday Times.