SAD
0

The Observer: Barack Obama u krizi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bitka je dobila ružan obrt, osvrće se u nedjelju The Observer na utrku za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, kojom sve više dominira pitanje koje je dosad svjesno izbjegavano - pitanje rase - i demokrate bi ovo moglo skupo stajati.

Kampanja Baracka Obame se promijenila, primjećuje ovaj list; njegovi govori sada manje koriste inspirativan jezik i uzvišenu retoriku, a sve više se koncentriraju na napade na Hillary Clinton i republikanskog kandidata Johna McCaina.

Otišao je i uglađen izgled - Obama nastupa u košulji sa zavrnutim rukavima, što treba sugerirati da je političar s kojim nema šale.

Ostaje da se vidi hoće li će Obami to vratiti podršku bijelih demokrata koju je nakon spora u vezi s njemu bliskim radikalnim crnim pastorom Jeremiahom Wrightom velikim dijelom izgubio.

Duga i sve osobnija borba protiv Hillary Clinton pretvorila je atmosferu u Demokratskoj stranci u građanski rat kome se na nazire kraj.

Spor oko pastora Wrighta izazvao je i definitivan kraj "ljubavne priče" između Obame i medija, na koju se štab Hillary Clinton toliko žalio.

Prije dva mjeseca Obama je uzdizan kao ujedinitelj Amerikanaca i inspirativan političar, dok je sad kritiziran kao neko ko potiče rasnu podjelu i nema razumijevanja za bijelu radničku klasu.

Hillary za to vrijeme ide uzlaznom linijom. Njen štab se oporavio i vjeruje u poruku koju nastoji proturiti - da Hillary ima bolju priliku protiv MCCaina od Obame, piše Observer.